Goede doorstroming vluchtelingen in sporthal in Wormer

Het opbouwen van de opvang in Wormer.
Het opbouwen van de opvang in Wormer.
Foto: Veiligheidsregio Zaanstreek - Waterland

Sporthal De Spatter in Wormer blijft ook de komende periode hard nodig als crisisnoodopvanglocatie in Zaanstreek – Waterland. Daar worden vluchtelingen uit Oekraïne opgevangen die niet direct door kunnen stromen naar plekken die ingericht zijn voor een langer verblijf.

De vrouwen en kinderen die in Wormer terechtkomen verblijven er maar kort, meestal maximaal 24 uur en reizen daarna door naar andere plaatsen. De sporthal fungeert zo als een regionale hub. In Zaandam is voor vluchtelingen kortdurende opvang ingericht bij Taets op het Hemburgterrein. Burgemeester Judith Michel van Wormerland zou de crisisnoodopvang het liefst overslaan, maar plekken voor een langer verblijf zijn niet altijd direct beschikbaar. ‘Met name voor de vluchtelingen die laat op de avond of ‘s nachts met de trein aankomen op Amsterdam Centraal speelt dit. Zij worden doorgeleid naar Wormer.’

Rustpunt

Zij is ‘ontzettend blij’ met de inzet van alle partijen en alle vrijwilligers die dat mogelijk maken, zoals de veiligheidsregio, het Rode Kruis, de horeca bij de sporthal, de huisartsen, het schoonmaak- en beveiligingsbedrijf, de vele vrijwillige tolken en Zaankanters die zaken als kinderstoeltjes, -bedjes en speelgoed langs kwamen brengen. De ontheemden krijgen er een warme maaltijd en kunnen zich opfrissen en bovenal even tot rust komen na vaak een slopende reis. Voor huisdieren zijn benches beschikbaar. Volgens Pauline Kauffmann van Over.gemeenten is het tot nu toe steeds gelukt om mensen binnen een etmaal naar een geschiktere plek te krijgen.

Groepsvaccinatie uitgesteld

De sportverenigingen en de scholen die normaliter de gymlessen in de hal verzorgen hebben volgens Michel:  alle begrip getoond voor de situatie. ‘Voor hen is dit heel ingrijpend en zeker na de moeilijke tijd rond corona. En denk ook aan de wedstrijden die gepland waren en competities die doorlopen. Veel activiteiten zijn in goed overleg verplaatst naar andere locaties. We zijn iedereen die hieraan heeft meegewerkt ontzettend dankbaar.’ Door het plots veranderde gebruik van de hal kan ook de groepsvaccinatie van de GGD voor onder meer kinderen uit Zaanstad Noord op 14 en 15 april niet doorgaan. De rond 5000 kinderen die voor één van deze dagen een uitnodiging ontvingen, krijgen eind mei of begin juni een andere afspraak voor een prik binnen het Rijksvaccinatieprogramma.

Servies uit Oostzaan

De crisisnoodopvang in Wormer is een initiatief van de samenwerkende gemeenten Wormerland en Oostzaan. Burgemeester Marvin Polak van Oostzaan is eveneens erg betrokken bij de noodopvang, net als de inwoners van die gemeente. ‘Dat bleek ook weer vorige week toen we van de voorzitter van Bedrijvenvereniging het Ambacht het prachtige aanbod kregen van biologisch afbreekbaar servies voor de sporthal. Inclusief een grote partij muffins. Ik ben ontzettend blij met dit soort betrokkenheid van onze inwoners en ondernemers.’ Veiligheidsregio

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen