‘Inschattingsfoutje’ gemeente bij maaien in Fortuinveld

Foto: Screenshot filmpje David Sluis

Er is ten onrechte gemaaid op het Fotuinveld in Zaandijk zonder een ontheffing voor alle soorten die onder de Wet natuurbescherming vallen en de gemeente ‘betreurt’ dat daardoor broedende ganzen zijn verjaagd. Het eerste was een ‘inschattingsfout’ van de gemeente; het tweede de schuld van het Noord-Hollands Landschap dat bij een controle vooraf het nest over het hoofd zag.

Dat is te lezen in de antwoorden op technische vragen van de SP over het debacle op het Fortuinveld. Op 9 maart werd daar door het Noord-Hollands Landschap met een bosmaaier gewerkt, wat bioloog David Sluis tot een inspectietochtje verleidde. Hij ontdekte het – inmiddels verlaten – nest wel, en constateerde ook dat er een voor de beschermde Noordse woelmuizen ideale leefomgeving versnipperd was geraakt door paden en dwarspaden, wat ongunstig is voor de populatie. ‘Ook wordt de gevoelige periode voor de Noordse woelmuis genegeerd: normaliter mogen werkzaamheden alleen in de maand oktober plaatvinden,’ schreef hij in een brief op poten aan de raad en het college.

Weloverwogen besluit

Zaanstad trekt wat de muizen betreft het boetekleed aan: ‘We hadden de werkzaamheden op deze percelen die in eigendom zijn van de gemeente niet mogen laten uitvoeren zonder een ontheffing voor alle soorten die onder de Wet natuurbescherming vallen.’ Maar het besluit om vlak voor de officiĆ«le start van het broedseizoen op 15 maart nog snel te gaan maaien was weloverwogen: ‘De uitgevoerde werkzaamheden zijn juist nog voor de start van het broedseizoen ingepland. De werkzaamheden zouden inhouden het maaien van drie strookjes op het eiland opdat het nemen van bodemmonsters mogelijk zou zijn. Het terrein is namelijk vanwege de begroeiing en de hoge grondwaterstand moeilijk tot niet toegankelijk. Vanwege regenval was het ook niet mogelijk deze werkzaamheden in februari uit te voeren.’

Natuurverbetering

Die bodemmonsters zijn ironisch genoeg onderdeel van werkzaamheden in het kader van het Integrale Gebiedsproces Polder Westzaan, dat erop gericht is de natuurwaarden de versterken. ‘De uitgevoerde werkzaamheden zijn noodzakelijk om inrichtingsmaatregelen mogelijk te kunnen maken om beschermde flora te herstellen,’ schrijft de gemeente aan de SP. Het maaien had niets te maken met de (omstreden) komst van een hockeycomplex, zo wordt benadrukt. Het doel was het verbeteren van het beheer en het onderhoud van de drie percelen en ‘om verkennend bodemonderzoek uit te kunnen voeren, is het noodzakelijk om handmatig met een bosmaaier een paadje vrij te maaien van circa anderhalve meter breed, zodat te voet bodemmonsters kunnen worden genomen’. Doel bereikt, zand erover?

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen