‘Gemeente de mist in met opdracht tot maaien’

Een verlaten ganzennest.
Een verlaten ganzennest.
Foto: David Sluis

Bioloog David Sluis heeft in een aantal video’s vastgelegd hoe in Zaanstad bij maaiwerkzaamheden broedsels worden verstoord en dieren worden gedood. ‘Beschamend en Zaanstad onwaardig’ noemt hij hetgeen hij waarnam: ‘Zo gaan we niet met dieren en natuur om. Het is bovendien strijdig met de Wet natuurbescherming.’

Zaanstad liet op dinsdag 8 maart werkzaamheden met een bosmaaier op het Fortuinveld in Zaandijk uitvoeren door Landschap Noord-Holland. Daarbij zijn volgens Sluis nesten met eieren van grauwe ganzen verlaten. ‘Er is soms letterlijk om de broedsels heen gemaaid’ en daardoor zijn de nesten open en bloot komen te liggen voor dierlijke rovers. wat predatie bevorderd. Eén van de percelen waarop gemaaid werd was in 2018 in de ontheffing Wet natuurbescherming nog aangewezen als compensatiegebied voor de Noordse woelmuizen die leefden op het verloren gegane gedeelte op het Fortuinterrein, waar hockeyvelden moeten komen.

Noordse woelmuis

Eén van de percelen is kwalitatief zeer hoogwaardige habitat voor de beschermde Noordse woelmuis en ze zijn in de zeer nabije omgeving in groten getale vastgesteld door onder meer onderzoeksbureau Antea. Er is een voor de diertjes ideale omgeving weggemaaid en het terrein is versnipperd geraakt door paden en dwarspaden, wat ongunstig is voor de populatie. Ook wordt de gevoelige periode voor de Noordse woelmuis genegeerd: normaliter mogen werkzaamheden alleen in de maand oktober plaatvinden. Er zaten op het perceel bovendien broedende ganzen.

Bodemmonsters

Sluis stootte toevallig op ket werk van Landschap Noord-Holland en hoorde daar dat er in opdracht van Zaanstad voorbereidingen werden getroffen ten behoeve van bodemmonsters. ‘Op de argumenten dat daar al broedvogels zaten en dat er gewerkt wordt in de kwetsbare periode van de Noordse woelmuis werd eerst niet gereageerd. Later heeft men de werkzaamheden zelf stilgelegd, maar ik vraag me af of de klus niet al geklaard was, gezien wat ik later aantrof. Daarnaast had het Landschap bij het eerste de beste zichtbare nest moeten stoppen wat mij betreft, maar nee, men maaide gewoon door.’

Handhavingsverzoek

De Zaanse bioloog belde ook de Omgevingsdienst Noord-Holland Noord met het verzoek om te handhaven. ‘Pas aan het einde van de dag’ is daar een medewerker gaan kijken, maar die zou slechts een deel hebben gezien. ‘Op mijn verzoek heeft hij Zaanstad gemaand verdere werkzaamheden te staken totdat duidelijk wordt wat hier gaande is en belangrijker, of dit juridisch te legitimeren is,’ schrijft Sluis aan de raad. Hij wijst er daarbij op dat voor het opzettelijk verstoren en of doden van (broed)vogels nooit geen ontheffing kan worden verkregen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen