Rosa kijkt met argusogen naar opleving plan Hotel Kalverhoek

Een impressie van het beoogde hotel.
Een impressie van het beoogde hotel.
Foto: jhbakker.nl

De fractie van Rosa is aangeslagen op berichten uit Wormerland dat de oude plannen voor een hotel met 150 kamers op de plek van Manege Kalverhoek weer uit de kast gehaald zijn.

De provincie wilde tot op heden niet verder gaan dan instemmen met een accommodatie met 50 kamers, maar de gemeente Wormerland meent dat nu AZ zijn trainingscomplex in Kalverhoek heeft gebouwd de spelregels drastisch veranderd zijn. Op 28 juli 2008 stelde toenmalig raadslid Herman Oomen van Zaanstad namens het CDA ook al vragen vragen over het beoogde hotel. Noch de plannen noch de ontwikkelaar zijn sindsdien veranderd.

Grond eigendom van Zaanstad

Oomen wilde destijds weten of het college kennis had van het plan van ontwikkelaar Jan Hein Bakker om een hotel-restaurant met conferentiezalen te bouwen op het sportpark Kalverhoek. Want het perceel ligt weliswaar op het grondgebied van Wormerland, maar de grond is in handen van Zaanstad. Daarom heeft Zaanstad ook een vinger in de pap bij de ontwikkeling van het terrein.

Argusogen

Rosa stelt bij monde van steunfractielid Hans Kuyper dat de plannen van toen niet zomaar op de situatie van nu kunnen worden geplakt, omdat er in het afgelopen decennium wel het een en ander veranderd is. ‘Waar Oomen zich vooral zorgen maakte over de toekomst van de sportclubs in de onmiddellijke nabijheid van het nieuw te bouwen hotel, kijkt Rosa nu vooral met argusogen naar de ontwikkelaar.’

Failliete bv’s

Vijf bv’s van Bakker legden in de nasleep van de crisis het loodje, waarna alle projecten waar die bedrijven bij betrokken waren werden stopgzet. Daaronder waren het Sportfondsenbad (bovenste foto), het nu weer uit de la getrokken Hotel Kalverschans, het stationsgebouw in Kwadijk (midden) en het voormalige klooster in het Belgische Durbuy (onder).

De fractie heeft voor het college daarom de volgende vragen:

  • Is onze informatie juist dat het oude plan voor een hotel op het grondgebied van de Manege Kalverhoek weer actueel is?
  • Bent u inderdaad in onderhandeling over verkoop van de grond aan dezelfde ontwikkelaar als in 2008?
  • Kent u de andere projecten in onze gemeente en elders, tot in België aan toe, waarin deze ontwikkelaar een rol speelt?
  • Hoe beoordeelt u de ontwikkelaar in het licht van deze dossiers?
  • Heeft u met betrekking tot deze aankoop uitgebreid onderzoek gedaan naar deze ontwikkelaar, bijvoorbeeld in het kader van de Wet Bibob?
  • Zo ja, wat waren de resultaten van dit onderzoek?
  • Zo nee, bent u van zins alsnog een dergelijk onderzoek te doen en de resultaten daarvan met de raad te delen?

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen