Fractievoorzitters gaan uitslag verkiezing duiden

Foto: Twitter / Raad Zaanstad

De lijsttrekkers van de dertien partijen die deel gaan uitmaken van de volgende gemeenteraad van Zaanstad gaan morgenavond in gesprek over de uitslag van de verkiezingen en het vervolg daarop. Verwacht mag worden dat ook de dramatisch lage opkomst van 44,6 procent onderwerp van debat zal zijn.

Het duidingsdebat met als voorzitter burgemeester Jan Hamming begint om 19:00 uur in de raadzaal van het stadhuis en wordt live uitgezonden via internet. Het is daarna ook terug te kijken en te luisteren. Het debat kan door de lijsttrekkers worden gebruikt om te verkennen welke werkwijze in de informatiefase de voorkeur voorkeur heeft, of er wordt er gezocht naar een coalitie die steunt op een meerderheid of naar een andere vorm, hoe transparant het proces moet zijn voor de kiezers, hoe er wordt gekomen tot een informateur en welke kosten de raad daarvoor acceptabel acht.

Wie doen er mee?

Het is de vraag of de partijen in het debat al inhoudelijk willen ingaan op wat volgens hen de grote thema’s zijn waar Zaanstad voor staat en waar de raad en het dagelijks bestuur de komende vier jaar voortvarend mee aan de slag zouden moeten gaan. Na een wereld vol onzekerheid vanwege de coronapandemie is het nu de oorlog in Oekraïne die maakt dat ook Zaanstad weer economisch onzekere tijden te wachten staan. Moeten ondernemers en maatschappelijke organisaties al in de informatiefase bij het proces betrokken worden?

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen