Eindontwerp stationsgebied Krommenie - Assendelft klaar

17 mrt 2022, 14:36 Actueel
screenshot 20220317 142517
De provincie heeft in 2021 samen met de omgeving een ontwerp gemaakt voor het herinrichten van het stationsgebied Krommenie – Assendelft.gemaakt voor het herinrichten van het stationsgebied Krommenie - Assendelft. Dat is één van de maatregelen die de leefbaarheid in en rond de N203 in de dorpen op korte termijn moeten verbeteren, in afwachting van de verbindingsweg tussen de A8 en de A9.
De provincie heeft nu een fllmje online gezet waarin het definitieve ontwerp voor het gebied wordt getoond, met vooral veel aandacht voor extra groen. Zo komen er hagen tussen de weg en het spoor en ook tussen het fietspad en de provinciale weg en veel extra bomen. Daarnaast is er een wadi ingetekend voor de berging van water bij overvloedige regenval. Het geheel moet de omgeving een meer parkachtige uitstraling geven, waar het prettiger vertoeven wordt dan nu het geval is. De volgende stap is om het ontwerp meer gedetailleerd uit te werken. Vervolgens kan in 2023 de uitvoering starten.
Eén van de opvallendste elementen in het ontwerp is het aanleggen van de wadi met een looproute er doorheen gemaakt met vlonderpaden en bruggen, wat het Zaanse karakter versterkt. Op het stationsplein komen lange banken met plantenbakken en bij het oude (bus)station wordt een deel van de stenen verharding weggehaald, wat ruimte geeft voor nieuw groen. De in- en uitritten naar de N203 worden daar simpeler en overzichtelijker gemaakt. In het ontwerp zitten verder ook nog elementen om de sociale veiligheid te verbeteren, onder andere door betere verlichting.