Provincie zet Piet Boon de voet dwars: geen huizen in het groen

Bufferzone De Heul in Oostzaan.
Bufferzone De Heul in Oostzaan.
Foto: Google Street View

Er mag een enorme druk op de woningmarkt zijn en grote namen mogen grootse plannen hebben: de provincie vindt dat een bufferzone een groen gebied moet blijven.

Haarlem heeft de gemeente Oostzaan laten weten niet akkoord te gaan met de plannen om ontwerper Piet Boon toe te staan twee woningen te bouwen in de bufferzone – het groene gebied van de Randstad – aan de Heul. Bouwen in een bufferzone is alleen toegestaan onder strenge voorwaarden, waar volgens de provincie in dit geval niet aan wordt voldaan.

Ruimte voor Ruimte

Oostzaan meende gebruik te kunnen maken van de provinciale regeling Ruimte voor Ruimte. Die maakt het mogelijk om in een groene bufferzone te bouwen als nieuwe bebouwing in de plaats komt van oude, vervallen gebouwen die het landschap verstoren. Omdat de gemeente met de bouw van de twee nieuwe woningen aan De Heul 18 en 20 in haar ogen ‘verrommeling van het landschap’ tegen zou gaan, werd een bouwvergunning mogelijk geacht.

‘Geen sprake van vervanging’

De provincie vindt dat in dit geval geen sprake is van vervanging, omdat de bebouwing die er stond al ruim acht jaar geleden is afgebroken. Ten tijde van de sloop van die gebouwen had de gemeente geen plannen om ze te gaan vervangen. Om die reden kan de gemeente dan ook geen beroep meer doen op de Ruimte voor Ruimte-regeling, aldus Gedeputeerde Staten.

Boon wil al ruim tien jaar twee huizen bouwen aan de Heul, maar de gemeente wees de plannen steeds af er deels sprake was van woningbouw op agrarische grond. Dat probleem werd vorig jaar met een nieuw bouwplan ondervangen, maar nu is dus het hele project van de baan. Er mag aan de Heul op die plek niet gebouwd worden.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen