Doek valt voor bijna alle coronaregels op 23 maart

Foto: Max Pixel / CC0

De afgelopen weken zijn de coronabesmettingen weer opgelopen, maar omdat de huidige virusvariant mensen minder ziek maakt en het aantal mensen dat met corona op de Intensive Care wordt opgenomen is afgenomen heeft het kabinet besloten om de coronamaatregelen verder te versoepelen. Er geldt nog wel een aantal adviezen, zoals ‘blijf thuis en doe een zelftest‘ bij symptomen van een besmetting.

Is de uitslag daarvan positief, maak dan een afspraak voor een test bij de GGD en ga minimaal vijf dagen in isolatie. Mensen kunnen weer naar buiten als ze de laatste 24 uur geen klachten hebben gehad. Het quarantaine-advies blijft ongewijzigd. Het huidige thuiswerkadvies vervalt, maar het kabinet roept werkgevers op om met hun medewerkers afspraken te maken om hybride werken blijvend te stimuleren. Het kabinet vraagt extra aandacht voor werknemers die zorgen hebben over hun gezondheid: ook zij moeten veilig kunnen werken. Voor werknemers met klachten blijft gelden: blijf thuis en doe een test.

 

De verplichting om in en rond het OV mondkapjes te dragen vervalt per woensdag 23 maart. Daar waar het druk is, kunnen mensen zichezelf en anderen beschermen door wel een mondkapje te dragen. Het blijft voorlopig verplicht om een mondkapje te dragen in het vliegtuig en op het vliegveld na de security.

Testen voor toegang geldt nu nog voor grotere nachtclubs en grote ongeplaceerde evenementen met meer dan 500 bezoekers, maar ook die maatregel vervalt vanaf 23 maart. Er zijn dan geen locaties meer waar het coronatoegangsbewijs geldt. Geadviseerd wordt wel om de CoronaCheck-app op de telefoon te laten staan:  voor meerdere landen is de QR-code nog noodzakelijk om in te reizen of voor een bezoek aan de horeca, de bioscoop of het theater.

Voorzorgsmaatregelen

Corona is niet weg en er zullen nog steeds mensen ziek door worden – vandaag werd het hoogste aantal opgenomen coronapatiënten van dit jaar gemeld. Een besmetting kan ook voor fitte mensen nog steeds heel vervelend zijn, maar Covid-19 blijft een groter risico voor mensen die ouder zijn of die een kwetsbare gezondheid hebben. Een aantal adviezen helpt nog steeds om besmetting te voorkomen:

  • Was regelmatig uw handen;
  • Hoest en nies in uw elleboog;
  • Blijf thuis bij klachten en doe een (zelf)test;
  • Ventileer in binnenruimtes en zorg voor frisse lucht;
  • Haal uw vaccinatie, booster- of herhaalprik

Houd er rekening mee dat er mensen zijn die zich door het wegvallen van de meeste regels extra zorgen maken over hun eigen gezondheid, bijvoorbeeld omdat ze ouder zijn of chronisch ziek. ‘Houd rekening met elkaar. Houd afstand als iemand daar om vraagt. Heeft u een afspraak met iemand die zorgen heeft over zijn of haar gezondheid? Doe dan eerst een zelftest. En respecteer elkaars keuzes, bijvoorbeeld als iemand een mondkapje draagt op een plek waar u het zelf niet zou doen,’ luidt de oproep van het kabinet.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen