Groene schoolpleinen winnen aan populariteit

Oogsttijd op evangelische basisschool Het SchatRijk.
Oogsttijd op evangelische basisschool Het SchatRijk.
Foto: Het SchatRijk

De Zaanse koepel van bijzondere basisscholen Agora neemt het goede voorbeeld van Het SchatRijk aan het Rooswijkplein in Zaandijk over en heeft zich voorgenomen om in tien jaar alle schoolpleinen veel groener te maken. De gemeente is er blij mee en heeft een website over het vergroenen van de pleinen gelanceerd met tips en informatie.

Directeur Marc van de Geer van Het SchatRijk heeft al een groen schoolplein. ‘Er wordt anders gespeeld en dat zijn kinderen niet meer gewend. Dus in het begin loop je kilometers pleisters te plakken, maar na drie maanden is dat over. En dan zie je ook bij gymlessen dat de motoriek beter is,’ tekende de GGD Zaanstreek – Waterland zijn mond op. Schoolbestuurders, de gemeente, het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, de provincie, het Zaans Natuur & Milieu Centrum en IVN Natuureducatie geven samen een impuls aan het natuurlijker inrichten en educatief gebruiken van de Zaanse basisschoolpleinen.

Leuk en leerzaam

Een groen schoolplein maakt de pauzes en buitenlessen extra leuk en leerzaam. Het is niet alleen goed voor de klimaatverandering en biodiversiteit: het helpt kinderen ook om meer te bewegen, fijner samen te spelen, van alles te leren over natuur en zich beter te kunnen concentreren in de les. Op een landelijke website zijn tips en goede voorbeelden over buitenlessen bij elkaar gebracht. Inclusief het goede voorbeeld van Het SchatRijk, de basisschool die al vanaf 2018 meedoet aan de Nationale Buitenlesdag die dit jaar op 5 april wordt gehouden.

Zaadjes

Voor leerkrachten van groep 1 tot en met 4 zijn gratis moestuinzaadjes beschikbaar in pakketjes die aansluiten aan bij de Smaakmissie Moestuin. Die bestaat uit zeven interactieve lessen die variëren tussen 20 en 55 minuten met aanvullend een digibordmodule en is te vinden op het gratis lesportaal Chef!. De zaadjes zijn aan te vragen bij [email protected].

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen