Ruim helft gemeentelijke panden heeft nu energielabel A

De gymzaal aan de Saenredamstraat kreeg onder meer zonnepanelen.  
De gymzaal aan de Saenredamstraat kreeg onder meer zonnepanelen.  
Foto: Gemeente Zaanstad

Meer dan de helft van de gemeentelijke panden in Zaanstad voldoet inmiddels aan energielabel A voor overheidsgebouwen. In totaal heeft de gemeente vorig jaar twee miljoen euro geïnvesteerd in het energiezuiniger maken van het eigen vastgoed.

Zo zijn zeven panden, waaronder een aantal gymzalen en de kazerne aan de Dorpsstraat in Assendelft, voorzien van zonnepanelen. In totaal wekt 25 procent van de gemeentelijke gebouwen nu haar energie op via zonnepanelen. Verder zijn veertien locaties voorzien van spouwmuurisolatie en HR++ glas. In 24 panden zorgt automatisch gestuurde led-verlichting ervoor dat er geen lampen branden als er niemand in het gebouw is. In het Zaantheater zijn daarnaast de leidingen na-geïsoleerd zodat er geen warmte weglekt. In Filmhuis De Fabriek is de ventilatie aangepast naar CO2-gestuurd, zodat deze alleen aangaat als er bezoekers in de zaal zijn.

Goede voorbeeld geven

Wethouders Annette Baerveldt van Duurzaamheid en Hans Krieger van Grondzaken noemen de ambitie om uiterlijk in 2040 een klimaatneutrale stad ‘een grote opgave voor onze inwoners en ondernemers’. Maar ook voor de gemeente zelf. ‘Het college vindt het belangrijk dat we als Zaanstad het goede voorbeeld geven door onze eigen panden op een veilige en verantwoorde manier energiezuiniger maken. Dit is niet alleen goed voor het klimaat maar het drukt ook onze energiekosten.’ De gemeente doet dit door allereerst in alle panden het energieverbruik zoveel mogelijk terug te dringen door te isoleren, de automatische bediening van de verlichting, het dichten van kieren en andere warmtelekken en het plaatsen van HR++ glas.

Duurzaam opwekken

De installaties worden zo zuinig mogelijk afgesteld en de gemeente gebruikt de nieuwste technieken om het energieverbruik omlaag te brengen. Daar waar mogelijk wordt geïnvesteerd in het duurzaam opwekken in de vorm van zonnepanelen en in het aardgasvrij maken van panden, bijvoorbeeld in de vorm van een warmtepomp. De doelstelling van de gemeente is om alle permanent beheerde gebouwen zo energiezuinig maken dat zij voldoen aan het energielabel A of hoger voor overheidsgebouwen. Het gaat hierbij om circa 60 locaties, met uitzondering van de brandweerkazernes van de veiligheidsregio.

Rendement

Deze kazernes hebben veelal een stallingsfunctie voor voertuigen met een wisselende bezetting waarbij investeringen zichzelf niet altijd terugverdienen. Daarom is de doelstelling voor de brandweerkazernes energielabel B. Zaanstad kijkt altijd of de investeringen opwegen tegen het verwachte rendement van de besparing. Zo moet de terugverdientijd langer zijn dan de resterende levensduur van het gebouw, met een maximum van vijftien jaar. Als het gebouw aan de beurt is voor regulier onderhoud, worden op dat moment ook de duurzaamheidsmaatregelen uitgevoerd zodat de gemeente zo efficiënt mogelijk gebruik maakt van het investeringsbudget.

In 2026 zal 90 procent van de gestelde doelen zijn behaald. Ook vindt er de komende jaren aanvullend onderzoek plaats naar de verdere besparingsmogelijkheden bij de meer complexere locaties zoals het Zaantheater en het nog te bouwen zwembad Zaangolf.

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen