Museum Fronikboerderij nadert voltooiing

Foto: Facebook / Fronikboerderij

De verbouwing van het museum van de Fronikboerderij vordert gestaag en het aanleggen van de vloerverwarming was de meest recente stap. Daaronder liggen vezelplaten, die ervoor zorgen dat de betonnen vloer niet wordt verwarmd en dat de warmte alleen naar boven gaat. De ketel werd door het installatiebedrijf Van der Lede met korting geleverd.

De buizen zijn verbonden met een ketel en zijn al gevuld met water. Een speciaal mengsel is over de pijpen gegoten om alles te verharden. Daarbovenop wordt een dunne betonnen bedekking aangebracht om erop te kunnen lopen. De verwarming is heel eenvoudig te bedienen en schakelt automatisch uit wanneer de gewenste temperatuur is bereikt, laat de buurtboerderij weten. ‘De warmte wordt aangenaam verdeeld. Dat maakt het een stuk fijner om ook in de koude dagen een middag lang in het museum te  zitten. En deze oplossing heeft nauwelijks onderhoud nodig.’ Vrijwilligers hebben de eerste deklaag over de leidingen gegoten, die nu moet uitdrogen. De tweede deklaag gaat nog komen.

Nog even geduld

Wanneer ook die begaanbaar is kan worden begonnen met het plaatsen van de nieuwe geïsoleerde ramen en de glazen deurconstructie achter de bestaande houten deuren, die blijven bestaan. ‘Het wordt prachtig; het goede van het nieuwe en het mooie van het oude. Nog even geduld.’ Bij de opeenvolgende stormen Dudley, Eunice en Franklin zijn slechts een paar dakpannen losgekomen van het museum en van de stallen. Die zijn  teruggezet en aan beide gevels van het museum zijn windveren gemonteerd die horen bij de Zaanse schuur. Binnenkort wordt ook de isolatie van het plafond in het museum afgerond.

Wandelroute

De gemeente is van plan om een wandelroute door Nieuw – West te maken, met de Fronik buurtboerderij als één van de hoogtepunten onderweg. De nieuwe wijkmanager Kees Adema bracht samen met wethouder Wessel Breunesse al een bezoek van de buurtvoorzieeening en kreeg van het bestuur een kleine rondleiding over de boerderij. De banken op het terrein en het mooie terras achter de stallen nodigen mensen uit de buurt en heel Zaandam uit om lekker even op uit te rusten, bleek tijdens het mooie weer van de afgelopen tijd. Breunesse wil daar graag meer bekendheid aan geven.

Nieuw leven

Het vroege lenteweer had ook tot gevolg dat het eerste futenjong op de rug van zijn ouders werd gespot in de Dijksloot. De nijlganzen hebben zeker acht pulletjes en in de ‘ijsbaan’ is vorige week een roerdomp gesignaleerd. Dat is een zeer zeldzame en beschermde reigersoort die tussen het riet leeft. Hij is moeilijk te spotten omdat hij zich vermomt door kaarsrecht tussen het riet te gaan staan. Hij jaagt op kikkers, vissen en muizen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen