Zorgwoningen en nieuwe super vervangen twee Aldi-winkels

Een impressie van de nieuwe situatie in Assendelft.
Een impressie van de nieuwe situatie in Assendelft.
Foto: Gemeente Zaanstad

In plaats van de vestigingen aan de Beethovenstraat 6 in Zaandam en het Zuideinde 146 in Koog aan de Zaan wil Aldi één grote supetmarkt bouwen aan de Dorpsstraat 707 in Assendelft. Ook zijn er plannen voor woningen. Het college heeft nu het ontwerp van het nieuwe bestemmingsplan Dorpsstraat, Beethovenstraat en Zuideinde naar de raad gestuurd om dat alles mogelijk te maken.

Aldi is voornemens om op de plek in Assendelft die eerder in gebruik was bij bouwbedrijf Van der Gragt ook 30 zorgwoningen neer te zetten. In Zaandam moeten vier geschakelde eengezinswoningen komen en in Koog vijf grondgebonden woningen en twee appartementengebouwen. Er is ruimte voor vijftien appartementen met een oppervlakte tussen de 63 en 89 vierkante meter en bestemd voor middenhuur en voor een tweede gebouw aan de Zaan met plek voor 20 koopappartementen tussen de 65 en 101 vierkante meter.

Op het terrein bij de rotonde met de Nooderveenweg in Assendelft stonden langs de Dorpsstraat voorheen twee woningen die al gesloopt zijn. Daarachter ligt het voormalige bedrijfsperceel, waarop de bebouwing ook al grotendeels verdwenen is. Aan de zuid‐ en westzijde van staan momenteel woningen en aan de oostzijde zal de komende jaren mogelijk de woonwijk Overhoeken gebouwd worden. Een nieuwe invulling als bedrijfslocatie ligt daarom niet meer voor de hand. Van der Gragt is ook eigenaar van de woning Dorpsstraat 713 direct ten noorden van het huidige bedrijfsterrein, wat de mogelijkheid biedt om het terrein integraal te ontwikkelen.

Zorgvilla

Begin vorig jaar is al een vergunning verleend voor de realisatie van een nieuwe zorgvilla aan de Dorpsstraat. Op de hoek van de Dorpsstraat en de Noorderveenweg komt een gebouw te staan dat refereert aan de oorspronkelijke stolpen en met een hoogte van zo’n veertien meter. Daaraan vast komt een veel lager volume, dat verwijst naar abeiderswoningen en circa negen metere hoog wordt. In dat deel komen de 30 woningen, terwijl in de stolp van de ‘boerderij’ de gezamenlijke faciliteiten komen.

Bron: Sprekend FKG
Architecten aan de Zaan

 

De nieuwe supermarkt komt achter de nieuwe zorgvilla en wordt 1275 vierkante meter groot. De winkel wordt voor het gemotoriseerde verkeer ontsloten op de Noorderveenweg en er komt een nieuwe ontsluitingsweg die aansluit op een nieuw aan te leggen rotonde op de kruising Noorderveenweg ‐ Waterrijklaan. De entree komt aan de westzijde, aan de kant van de stolp. Ten zuidwesten van de supermarkt komt een parkeerterrein voor klanten. Het parkeren voor de zorgvilla gaat aan de zuidzijde van de woningen gebeuren. Hiervoor wordt gebruikgemaakt van de inrit op de Dorpsstraat, waardoor de parkeergelegenheden volstrekt gescheiden zijn voor het gemotoriseerd verkeer. Fietsers en voetgangers van en naar Aldi krijgen een speciale langzaamverkeersroute, die aansluit op de Dorpsstraat.

Zuideinde

 

De locatie Zuideinde 146 ligt in het zuidelijke deel van Oud Koog, ingeklemd tussen de Zaan en de dijk. In het noorden is het bruggenhoofd van de in 1976 gesloopte Noorderbrug nog te vinden met aansluitend de karakteristieke bebouwing langs de Raadhuisstraat, in het oosten de Zaan, in het zuiden de karakteristieke bebouwing langs het Zuideinde en in het westen het Zuideinde. Daar ‘wordt een sprong gemaakt tussen de schaal van de Zaan en de kleinschaliger bebouwingsstructuur van Zaanstad’. Langs de Zaan staan oorspronkelijke woningen van twee tot drie bouwlagen, industrieel erfgoed en infrastructurele bouwwerken zoals bruggen. Ten noorden van de A8 gaat het om grootschalige bedrijven.

Om de overgang van de grotere schaal van de Zaan naar de kleinere in de omgeving te maken komt in de eerste lijn van het Zuideinde een rij van vijf grondgebonden woningen in Zaanse stijl met twee bouwlagen met een kap. Aan de zuidzijde van het gebied, in de rooilijn van het Zuideinde komt een tweede appartementengebouw met twee en grotendeels drie bouwlagen dat refereert aan een pakhuis. Tussen de appartementengebouwen komt een verblijfsplek aan het water, met een nieuwe zichtlijn vanaf het Zuideinde naar het water.

Zaandam

Bron: Bets architecten

 

De locatie Beethovenstraat 6 Zaandam ligt ten zuidoosten van het centrum tussen de Voorzaan en de Gouw. Het grootste gedeelte van de wijk is begin 20ste eeuw gerealiseerd. Op de plek van de gesloopte supermarkt zijn grondgebonden rijtjeswoningen voorzien die aansluiten op de bestaande huizen uit met name in de jaren 30 van de vorige eeuw. De nieuwbouw heeft vergelijkbare karakteristieken wat betreft de kapvorm, het materiaalgebruik in de vorm van bakstenen en de detaillering. Hiermee wordt de bebouwing volgens het college goed ingepast in de omgeving.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen