Amsterdamse cliënten PsyQ straks ook naar Zaandam

Foto: Max Pixel / CC0

De Amsterdamse vestiging van GGZ-instelling PsyQ moet vanwege grote verliezen so goed als zeker sluiten, meldt Het Parool. Een deel van de 1200 mensen die er in behandeling zijn moet dan uitwijken naar PsyQ-vestigingen in Zaandam, Haarlem of Purmerend of in de hoofdstad een andere aanbieder zoeken.

In Amsterdam behandelt de dochterinstelling van zorgreus Parnassia mensen met een eetstoornis, depressie of trauma. De sluiting moet officieel nog worden goedgekeurd door de ondernemingsraad en de cliëntenraad, maar vanwege de aanhoudende miljoenenverliezen lijkt dat een formaliteit, aldus de krant. In 2020 leed PsyQ in Amsterdam 2,8 miljoen euro verlies, in 2019 ging het om 1,4 miljoen. Landelijk waren de verliezen van de organisatie ook fors: vier miljoen in 2020, acht miljoen in 2019 en 12,5 miljoen in 2018. Voor 2021 wordt ook verlies verwacht.  De sluiting van PsyQ draagt bij aan verlenging van de toch al lange wachtlijsten in de geestelijke gezondheidszorg.

Zaandam

In Zaanstad stelde GroenLinks vragen toen toen in mei 2020 in het nieuws kwam dat behandelaars bij PsyQ de opdracht zouden hebben gekregen om behandelingen te staken die toen al langer dan twee jaar duurden – en dus té lang in de ogen van Parnassia. PsyQ had toen 34 vestigingen in het hele land, waaronder die aan het Ankersmidplein in Zaandam. Op de website van het Zaanse filiaal is geen informatie over wachttijden te vinden, maar staat dat PsyQ haar ‘uiterste best doet’ om mensen binnen vijf weken een afspraak voor een intake aan te bieden. ‘Wanneer dit niet mogelijk is, bieden we een alternatief om snel passende zorg te krijgen.’

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen