PsyQ bestrijdt artikel AD over verplichte beëindiging langdurige zorg

Foto: Pixabay / Geralt

De therapie van duizenden cliënten van GGZ-behandelaar PsyQ wordt uiterlijk 10 juli beëindigd door de overkoepelende Parnassia Groep. Dat schrijft het AD op grond van een brief van Parnassia die een bezorgde behandelaar doorstuurde naar de krant. PsyQ bestrijdt deze lezing. In Zaanstad stelde GroenLinks vorig jaar vragen over hulp vanuit de geestelijke gezondheidszorg, toen verzekeraar VGZ en Parnassia in een confict belandden.

Die strijd werd na tussenkomst van de Nederlandse Zorgautoriteit tot een goed einde gebracht voor de cliënten, maar het college schreef toen al dat de gemeente maar bekerkt iets voor inwoners kan betekenen als die tussen wal en schip dreigen te raken. ‘Bent u het ermee eens dat we er zorg voor moeten dragen dat elke inwoner, ongeacht de verzekering, verslavings- en psychische zorg bij een instelling naar keuze moet kunnen ontvangen?’ vroeg fractievoorzitter Romkje Mathkor toen. ‘In beginsel zijn wij het met u eens, alleen heeft de gemeente niet de bevoegdheid om hierin iets af te dwingen,’ antwoordde het college.

Naar de basiszorg

Dat laatste is belangrijk nu behandelaars bij PsyQ de opdracht zouden hebben gekregen om behandelingen te staken die al langer dan twee jaar duren – en dus té lang in de ogen van Parnassia. PsyQ heeft 34 vestigingen in het hele land, waaronder eentje aan het Ankersmidplein in Zaandam. De specialistische GGZ-trajecten moeten er om kosten te besparen weg en worden bij ondergebracht bij andere takken van Parnassia, zoals Indigo. Maar die organisatie is alleen voor basiszorg. Voor cliënten die er dermate slecht aan toe zijn dat ze niet kunnen overstappen gaat de zorg wel door, maar dit mag maar bij een zeer beperkt deel van de cliënten, aldus het AD.

Reactie PsyQ

In een reactie schrijft PsyQ nu op de eigen website dat er momenteel 14.000 patiënten op de wachtlijst staan bij de Parnassia Groep en dat deze patiënten ‘voor ons net zo belangrijk zijn als de patiënten die al in zorg zijn’. ‘Dat betekent dat wij onze verantwoordelijkheid willen nemen, en er alles aan doen om de zorg toegankelijk te houden. Voor iedereen.’ Het beëindigen van behandelingen nadat twee jaar zijn verlopen beoogt die wachtrij aan te pakken, aldus PsyQ: ‘De afronding van de behandeling / overdracht aan het einde van de behandeling bij PsyQ krijgt momenteel nog meer aandacht. Zo bestrijden we nog beter de wachttijden en dragen we bij aan het betaalbaar en toegankelijk houden van de zorg. Alleen dan kunnen we voldoende patiënten zien zodat de wachtlijsten ook daadwerkelijk structureel korter worden. Het interne memo waar het AD aan refereert is verspreid met dit doel.’

 

 

 

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen