Nieuwe ontsluitingsweg Assendelft steeds dichterbij

Foto: Google Street View

De realisatie van de nieuwe verbindingsweg tussen de Dorpsstraat en de Communicatieweg in Assendelft komt steeds dichterbij. Die weg moet de Dorpsstraat ten zuiden van de kruising met de Noorderveenweg en een deel van de Communicatieweg West gaan ontlasten. Inmiddels moet alleen de vormgeving van de aansluiting Dorpsstraat – Noorderveenweg nog worden uitgewerkt.

 

Deze aansluiting ontbreekt nog in het voorlopig ontwerp, omdat het een complex vraagstuk blijkt waarvan de uitwerking meer tijd nodig heeft. Stikstof vormt geen belemmering voor het project. Er zijn berekeningen gemaakt voor veranderingen in de stikstofdepositie in relatie tot de woningbouw in Kreekrijk en de stikstofdepositie voor de wegen is hierin opgenomen. Er worden geen grenzen overschreden, meldt het college aan de raad. Inspraak heeft geleid tot enkele aanpassingen van het eerste ontwerp, zoals het toevoegen van drempels om de snelheid te verlagen.

Verlengd fietspad

Door bewoners, de Vervoerregio Amsterdam en de Fietsersbond Zaanstreek werd aangegeven dat zij het vrijliggende fietspad langs de Noorderweg willen verlengen langs de hele Noorderweg. Met deze aanvulling ontstaat er een goede fietsverbinding vanuit Saendelft en Kreekrijk richting de Communicatieweg. Deze optie is nog niet verwerkt in het voorlopig ontwerp omdat dit extra kosten met zich meebrengt in de orde van meer dan een miljoen euro. De komende tijd zal samen met de Vervoerregio en de provincie worden verkend in hoeverre de verlenging van het fietspad in het project kan worden meegenomen.

Kruising met verkeerslichten

Het meest complexe onderdeel van het project is de aansluiting van de Dorpsstraat op de Noorderveenweg. Daarevoor is advies gevraagd aan een extern bureau. De huidige rotonde Dorpsstraat – Noorderveenweg, waarover ook het fietsverkeer en het openbaar vervoer rijden is op bepaalde tijden (in de ochtend rond 08:00 en in de middag avond rond 17:15 uur) al druk. Mede op basis van een verkeersprognose is er een analyse gemaakt van de aansluiting met een voorstel voor een kruising met verkeerslichten. Die sluit het beste aan bij de huidige en toekomstige situatie. Er zijn twee opties mogelijk met verkeerslichtene, waarbij er één meer ruimte geeft in de verkeersafwikkeling maar op de Dorpsstraat Zuid het parkeren onmogelijk maakt. Zorgen van bewoners over het stuk Noorderveenweg tussen de aansluiting met de Dorpsstraat van en naar de A8 over te hard rijden worden ook nog betrokken in het vervolg.

Kosten vier miljoen

De kosten voor de uitvoering van het project worden momenteel geraamd op rond vier miljoen euro. De provincie en de Vervoerregio Amsterdam zijn bereid elk 1,3 miljoen bij te dragen. De optie om het vrijliggende fietspad langs de Noorderweg te verlengen is in bovenstaand bedrag niet opgenomen. Deze maand wordt er een inspraakavond over het voorlopig ontwerp gehouden en naar verwachting kan het concept ontwerp nog voor de zomer aan de nieuwe raad worden voorgelegd.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen