Hoeveel tijd heeft parkeerder om bij automaat te komen?

Foto: Gemeente Zaanstad

Houdt de gemeente zich bij het opleggen van parkeerboetes aan het eigen beleid om mensen tien minuten de tijd te geven om van hun auto naar de automaat te komen? Dat wil de PVV weten naar aanleiding van klagende inwoners die De Orkaan inschakelden om hun frustratie te delen.

De gemeente liet de PVV na technische vragen weten maximaal tien minuten een redelijke termijn te achten  tussen het parkeren en het aanmelden. ‘Tevens is er een zogenoemde nachtrun waarbij gekeken wordt of mensen niet toch een kaartje hadden gekocht en of de naheffingsaanslag terecht is uitgeschreven. Daarnaast maken de scanauto’s foto’s die achteraf bekeken worden om uit te sluiten dat er sprake was van bijvoorbeeld laden en lossen,’ leerde de navraag. Maar inwoners hebben andere ervaringen: zo kreeg iemand met een parkeervergunning 20 boetes op de mat. Reacties op de ervaringen die De Orkaan publiceerde laten ook zien dat mensen morren omdat een machine in plaats van een mens het werk doet, las de PVV.

Vergrote pakkans

De onlangs in gebruik genomen scanauto zal volgens de gemeente een kwart meer naheffingsaanslagen parkeerbelasting genereren dan de menselijke controleurs, hergeen neerkomt op circa 5250 aanslagen per jaar. De scanwagen kan dan ook meer kentekens scannen, gemiddeld zo’n 1000 tot 1500 per uur. Daardoor is ‘het gevoel van veiligheid en het vertrouwen in de gemeente bij sommige bewoners aangetast,’ aldus PVV’er Menno Barends. Dat zou komen omdat de scanauto de mogelijkheid tot contact en hoor en wederhoor beperkt. Hij heeft er nu schriftelijke vragen over gesteld.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen