Scanauto parkeerboetes rijdt vanaf vandaag ‘voor het echie’

Foto: Gemeente Zaanstad

De gemeente heeft vandaag de scanauto in gebruik genomen die controleert of automobilisten afgerekend hebben in die delen van Zaandam waar betaald parkeren is ingevoerd. De afgelopen periode werd getest, maar nu neemt de auto de taak van de handhavers over. De elektrische scanauto kan 1500 kentekens per uur controleren, veel sneller dan met de hand.

 

De ervaringen in gemeenten die al met een scanauto werken leren dat de betalingsbereidheid daar groter is door de gestegen pakkans, aldus Zaanstad. Waar betaald parkeren geldt hebben mensen een parkeerkaartje of een parkeervergunning nodig. Betalen kan bij een automaat of via diverse parkeerapps. De gemeente controleert of iedereen betaalt en de auto verwijdert meteen de gegevens van de mensen die dat gedaan hebben. De scanauto gaat zeven dagen per week rijden, dus alle parkeerplekken komen regelmatig aan de beurt. In het stadhuis controleren medewerkers de gegevens die de scanauto aanlevert.

Dat zijn alleen foto’s van de kentekens die niet betaald hebben: personen die op de foto’s staan maakt de camera automatisch onherkenbaar, zo laat de gemeente weten. De medewerkers kijken aan de hand van de foto’s of een naheffingsaanslag (parkeerboete) terecht is. Een paar uur later wordt nog een extra controle uitgevoerd. Dit gebeurt om te voorkomen dat iemand een parkeerboete krijgt die net aan het betalen was toen de scanauto langsreed. Wie niet of te weinig parkeergeld betaald heeft, krijgt de parkeerboete thuisgestuurd. Als blijkt dat vijf of meer parkeerboetes niet betaald zijn, brengt de gemeente een wielklem aan.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen