Scanauto draait weekje proef: nog geen boetes uitgedeeld

Foto: Gemeente Zaanstad

De nieuwe scanauto van de gemeente rijdt deze week als proef door Zaanstad. Hij neemt binnenkort de parkeercontroles over van de controleurs op twee benen. Tijdens deze testweek krijgen foutparkeerders nog geen naheffingsaanslag, ofwel een boete.

In een deel van Zaanstad geldt betaald parkeren en daar wordt gecontroleerd of iedereen ook daadwerkelijk betaalt. Nu gebeurt dit nog door handmatig kentekens te scannen, maar de scanauto zal dit werk veel efficiënter kunnen uitvoeren. De auto scant de kentekens van geparkeerde voertuigen en maakt er foto’s van. Daarna volgt een automatische controle om te zien of de eigenaar van het voertuig (voldoende) parkeergeld heeft betaald. Afgelopen augustus werd de apparatuur ook al eens twee dagen getest.

Extra controle op stadhuis

De scanauto gaat zeven dagen per week rijden in de gebieden met betaald parkeren, dus alle parkeerplekken komen regelmatig aan de beurt. In het stadhuis controleren medewerkers de gegevens die de scanauto aanlevert nog eens. Zij kijken aan de hand van de foto’s of een naheffingsaanslag terecht is. Wie niet of te weinig parkeergeld betaald heeft, krijgt de parkeerboete thuisgestuurd.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen