Traditionele misdaad in tien jaar tijd ruim gehalveerd

Foto: Pixabay / LailaLila

De traditionele criminaliteit is in Zaanstad tussen 2012 en 2021 met 53 procent gedaald, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Eerder werd al duidelijk dat in het hele land toetsenbordcriminelen in toenemende mate hun slag slaan en de winkel overnemen.

Het aantal traditionele misdrijven dat in 2021 door de politie geregistreerd werd, was in alle gemeenten lager dan tien jaar eerder. In Opmeer en Dinkelland was de afname met 73 procent het grootst, in Urk met zes procent het kleinst. Van de gemeenten met meer dan 100.000 inwoners had Maastricht de grootste daling (66 procent) en Ede de kleinste daling (38 procent). Door gemeentelijke herindelingen is de vergelijking niet voor alle gemeenten mogelijk. In Wormerland was de daling 61 procent en in Oostzaan 41. Landelijk was het percentage 43. De traditionele criminaliteit is in de dichtbevolkte regio’s in de Randstad de afgelopen tien jaar minder sterk gedaald dan in andere delen van het land.

Bron: CBS

 

In Zaanstad waren er vorig jaar 24 geregistreerde gevallen van traditionele criminaliteit per 1000 inwoners, tegen 23 in Oostzaan en slechts twaalf in Wormerland. In de grote buurgemeente Amsterdam waren dat er 49. In dat jaar waren er ook bijna tweeënhalf miljoen mensen in Nederland naar eigen zeggen slachtoffer van cybercriminaliteit: zeventien procent van de totale bevolking van vijftien jaar en ouder.e, volgens het CBS. De meeste mensen kregen te maken met online oplichting en fraude. Eén op de drie slachtoffers ondervindt psychische of financiële problemen door wat hen overkomen is, maar minder dan de helft maakt melding van online criminaliteit en nog geen vijfde (negentien procent) doet aangifte.

Emotionele en psychische schade

Bijna één op de vijf slachtoffers van online criminaliteit zegt gevolgen te ervaren van wat hen overkomen is, vooral in emotioneel of psychisch opzicht. De impact op het slachtoffer verschilt sterk naar soort delict of incident. Slachtoffers van online bedreiging en intimidatie ervoeren vaker problemen dan slachtoffers van online oplichting en fraude en van hacken. Zo zegt meer dan de helft van slachtoffers van online pesten hier problemen door te ervaren, tegen iets meer dan tien procent van degenen die met hacken of aankoopfraude te maken hebben gehad.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen