Ruim zeven ton voor kwetsbaarste gezinnen Zaandam Oost

Er gaat onder met geld naar Choku Gym.
Er gaat onder met geld naar Choku Gym.
Foto: Google Street View

Zaanstad krijgt van het ministerie van Binnenlandse Zaken in twee jaar respectievelijk 412.000 en 312.000 euro voor activiteiten in Zaandam Oost. Het geld gaat naar de meest kwetsbare gezinnen met jonge kinderen en investeringen in de contacten met bewoners en het vergroten van hun betrokkenheid via het Pact Poelenburg Peldersveld.

In onder andere Poelenburg en Peldersveld en, nog breder, in Zaandam Oost heeft niet iedereen gelijke kansen om een mooie toekomst op te bouwen, zegt burgemeester Jan Hamming. ‘Daarom heeft de gemeente samen met 25 partijen het Pact Poelenburg Peldersveld gemaakt. We hebben ook het Rijk gevraagd om ons te ondersteunen. Dat gebeurt met geld en menskracht. Ook deze middelen geven ons de mogelijkheid om te investeren en daadwerkelijk het verschil te maken voor onze inwoners.’ Het geld wordt gebruikt voor vijf doelen:

  • Het versterken van lokale wijkorganisaties;
  • Moeders van Zaandam;
  • Bewoners meer zeggenschap geven over verbeteringen in de buurt;
  • Het betrekken van bewoners en de samenwerking versterken;
  • Inzicht krijgen in en de aanpak van de leefsituatie van Oost-Europese arbeidsmigranten.

De gemeente gaat twee betekenisvolle, al lang bestaande lokale sleutelorganisaties financieel ondersteunen: karateclub Choku Gym en inloophuis De Bron. Zij zijn in staat om bewoners te bereiken en te ondersteunen die vaak niet bij de hulpverlening aankloppen. Dit geeft de organisaties de komende twee jaar rust voor hun bedrijfsvoering.

Moeders van Zaandam

Met Moeders van Zaandam investeert de gemeente in een heel gerichte werkwijze voor kwetsbare jonge gezinnen. De kern daarvan is de intensivering van de begeleiding van zwangere vrouwen en ouders van hele jonge kinderen die in risicovolle omstandigheden opgroeien. Door als overheid dichterbij de meest kwetsbare gezinnen te komen kan eerder worden ingegrepen, al voordat grote (sociaal-economische) problemen zich voordoen die de start van kinderen nadelig beïnvloeden.

Leefomgeving

Bewoners zoeken regelmatig contact met ideeën over verbeteringen van de veiligheid en leefbaarheid in hun straat, buurt en wijk. Dat kan te maken hebben met het verbeteren van het openbaar groen, moestuinen, de aanpak van zwerfafval of het plaatsen van een hek. Met het geld uit Den Haag wordt het mogelijk om te investeren in concrete initiatieven van bewoners. De woningcorporaties en de gemeente gaan dit de komende tijd samen met bewoners verder uitwerken.

Sleutelpersonen

Het lukt de gemeente ook na twee jaar Pact Poelenburg Peldersveld nog onvoldoende om bewoners daarmee te bereiken en bij te betrekken. Daarom wordt onder andere geïnvesteerd in het werken met en ondersteunen van sleutelpersonen om de brug te slaan. ‘Zij vullen het gat op tussen de activiteiten van formele instellingen en het informele weefsel in de samenleving,’ aldus het college.

Er zijn veel signalen van bewoners, en grote zorgen vanuit het onderwijs, de Sociale Wijkteams en het Jeugdteam over de omstandigheden waaronder arbeidsmigranten en hun kinderen leven en opgroeien. De gemeente merkt dat het moeilijk is om met deze groep inwoners in contact te komen. Er moet daarom een aanpak worden ontwikkeld om alternatieven te bieden voor (illegaal) werk en voor huisvesting, en om ouders en kinderen te begeleiden naar zorg en hulpverlening wanneer dat nodig is. Dat begint bij inzicht en daarvoor is een onderzoek nodig dat binnenkort van start gaat.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen