Kwetsbaar Zaandam Oost onderwerp analyse ministerie

Foto: Google Street View

Zaandam Oost hoort volgens de Leefbaarometer 2018 tot de slechtste plekken om te leven in Nederland. Er worden momenteel zestien gebieden in vijftien gemeenten onderzocht door het ministerie van Binnenlandse Zaken, aangeduid als ‘stedelijke vernieuwingsgebieden’. Inclusief Zaandam Oost.

Niet alleen Poelenburg en Peldersveld zijn zwakke wijken, maar ook de Kogerveldwijk, de Rosmolenwijk en Zaandam Zuid, net als kleinere stukjes van andere delen van de gemeente. Vanuit het ministeriele programma Leefbaarheid en Veiligheid wordt op dit moment een impactanalyse uitgewerkt voor kwetsbare gebieden, waarbij maatregelen en (financiële) effecten worden betrokken. Het verwacht de uitkomsten eind eind dit jaar af te ronden voor verdere verwerking. De Zaanse raad wordt door het college geïnformeerd over de uitkomsten zodra deze bekend zijn.

Ook analyse kleinere gebieden

Geprobeerd wordt om in de impactanalyse ook de kleinere gebieden mee te nemen. Naast Zaandam Oost behoren onder meer Amsterdam Zuidoost, Amsterdam Nieuw West, Rotterdam-Zuid, Den Haag Zuid-West, Parkstad Limburg / Heerlen-Noord, Nieuwegein Centrale As, Groningen Noord en Utrecht Overvecht tot de gebieden die worden doorgelicht door Binnenlandse Zaken.

Manifest

Ondertussen neemt de urgentie toe omdat duidelijk is geworden dat de impact van het coronavirus juist in de kwetsbare gebieden groot is, schrijft het college nu aan de raad met een verwijzing naar het manifest Kom op voor de meest kwetsbare gebieden dat burgemeester Jan Hamming samen veertien van zijn collega’s overhandigde aan een delegatie van het kabinet. Het kabinet wordt daarin opgeroepen om zo snel mogelijk met de betrokken gemeenten in te zetten op een stevig pakket van maatregelen. Een bestuurlijk overleg naar aanleiding van het manifest is in voorbereiding.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen