Nieuwe Zaanse architectuur springt over het spoor

Foto: Twitter / Eskra Bouw

Van een oud kantoorgebouw naar ‘superzaans’ hotel. Ook ten westen van de spoorlijn die Zaandam doorklieft heeft de nieuwe architectuur toegeslagen. Een jaar na de start van de gedaantewisseling is er geen negeren meer aan.

Het hotel is een project van het bureau Common Affairs van Jos van Eldonk, die eerder voor ‘stadsarchitect’ Sjoerd Soeters werkte. Common Affairs deed eerder al de verbouwing van het C&A-pand op de Gedempte Gracht. Dezelfde aanpak is door Van Eldonk en de zijnen toegepast bij het Zaanhotel met 102 kamers en suites en algemene voorzieningen op de begane grond.

De nieuwe gevel van Eternit-beplating wordt op de bestaande gemetselde gevel aangebracht en er komt een extra verdieping met kappen. Die kappen dienen ook om de luchtbehandeling te camoufleren. Het hotel wordt gasloos en zal verwarmd en gekoeld worden door een lucht/lucht warmtepomp. Aan de binnenkant krijgt het zo ‘traditioneel’ ogende hotel ultramoderne elektrotechnische installaties.

De transformatie aan de Ebbehout 22 verkeert op dit moment nog in de ruwbouwfase. Wij zien het echter niet gebeuren dat het bouwwerk na de ingebruikname het dichtbij gelegen Intell van de eerste plaats van CNN’s lijstje van ’s werelds meest eigenzinnige hotels gaat verdringen – al had het Amerikaanse nieuwsconglomeraat de naam in 2015 alvast bovenaan staan….

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen