Storm Dudley laat zich vanaf het eind van de middag gelden

Foto: Pixabay / Annalise Art

Na het onwelkome bezoek van Corrie zijn nu haar opvolgers Dudley en Eunice op komst. Het KNMI heeft voor vandaag in het hele land al code geel uitgeroepen vanwege zware windstoten, in de aanloop naar de stormen die later vandaag en morgen over Nederland trekken.

Vanaf het einde van de middag gaat het overal hard regenen en trekt de wind aan tot krachtig boven land en stormachtig langs de kust en op het IJsselmeer. Vanaf het begin van de avond zijn er in het hele land zware windstoten mogelijk van 75 tot 90 kilometer per uur, bij buien en aan de kust zelfs rond 100 kilometer per uur. De wind komt eerst uit een zuidwestelijke richting en later uit het westen. Morgen wordt Dudley afgelost door Eunice. Volgens de laatste berekeningen van Weer.nl zou die storm wel eens kunnen uitgroeien tot een zware westerstorm met windstoten tot 140 kilometer per uur.

Ciara overtroffen?

Eunice zou zelfs zwaarder kunnen uitpakken dan Ciara in 2020 en grote schade kunnen aanrichten in de kustprovincies. Of Dudley een officiële storm wordt valt nog te bezien, daarvoor moet er op een KNMI-weerstation boven land een uur lang gemiddeld windkracht 9 staan. Vanavond en in de nacht naar donderdag zal het op meerdere plekken tijdelijk tot storm komen, maar of dit ook minstens een uur lukt, is nog de vraag. Vanaf het middaguur gaat morgen Eunice waaien en staat er ’s middags langs de hele westkust een zuidwesterstorm van windkracht 9. ’s Avonds draait de wind en bereikt Eunice het hoogtepunt: er kan aan de westkust mogelijk windkracht 10 worden gemeten, met zeer zware windstoten van 120 tot 140 kilometer per uur en een kleine kans op windkracht 11 op de Wadden.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen