In hoger beroep bijna 20 jaar cel voor doden Milica van Doorn

Foto: Pixabay

De 51-jarige Hüseyin A. uit Zaandam is in hoger beroep veroordeeld tot negentien jaar en zeven maanden cel voor verkrachting en doodslag. De rechtbank legde eerder een gevangenisstraf van 20 jaar op voor het geweld dat leidde tot de dood van de negentienjarige Zaandamse Milica van Doorn in juni 1992.

Het Openbaar Ministerie eiste in hoger beroep een gevangenisstraf van negentien jaar en elf maanden tegen de man die blijft volharden in zijn onschuld. Het ontzielde en half ontklede lichaam van de jonge vrouw werd gevonden in de Noordervaldeursloot. Zij was door steken in de hals om het leven gekomen en in haar lichaam werd sperma aangetroffen. Jarenlang onderzoek leverde geen verdachte op, totdat in 2017 naar aanleiding van een grootschalig verwantschapsonderzoek DNA uit het sperma kon worden gematcht met het DNA van de verdachte.

Verkrachting verdoezelen

Het gerechtshof acht bewezen dat de verdachte Milica heeft verkracht en vervolgens om het leven heeft gebracht om een straf voor de verkrachting te ontlopen. A. hield bij de rechtbank en in hoger beroep vol dat zijn sperma kan zijn gevonden omdat hij kort voor haar dood een geheime seksuele relatie met Van Doorn had. Het Hof gelooft dat niet, onder meer omdat de man bij zijn eerste verhoor bij de politie iets anders verklaarde, namelijk dat hij op een nacht in de buurt van de plaats van het delict een vrouw was tegengekomen, was doorgefietst en weer naar de vrouw was teruggereden. In combinatie met verklaringen van getuigen leidt het gerechtshof hieruit af dat de verdachte rond de plaats van het delict is geweest op het moment dat het slachtoffer daar ook was.

Enorme impact

De daden van de verdachte hebben ook een enorme impact op de familie en vrienden van de Zaandamse gehad. Hun levens zijn nooit meer hetzelfde geweest. Het gerechtshof vindt dan ook dat alleen de in 1992 maximale tijdelijke gevangenisstraf van 20 jaar op zijn plaats is. Omdat de verdachte in de tussentijd is veroordeeld voor een ander – veel minder ernstig – feit en de procedure in hoger beroep te lang heeft geduurd, valt de straf vijf maanden korter uit.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen