Nader onderzoek en beleid nodig voor ‘besmette’ straatnamen

Foto: Google Street View

Een eerste globale scan op controversiële personen uit het koloniale verleden en de slavernij door de straatnamencommissie leverde met name enkele zeevaarders op, maar inmiddels is duidelijk dat dit geen volledige reeks is en dat nader onderzoek nodig is. Het Bureau Discriminatiezaken Zaanstreek – Waterland houdt geen lijst bij van ‘besmette’ straatnamen.

‘In algemene zin staat het Bureau Discriminatiezaken op het standpunt dat de huidige straatnamen niet hoeven te worden veranderd, maar dat het wel goed zou zijn wanneer er bij de straten die zijn vernoemd naar controversiële personen uit of met een link naar het koloniale verleden en slavernij, uitleg wordt gegeven, bijvoorbeeld via een aanvullend tekstbordje,’ schrijft het college aan de gemeenteraad. Uit onderzoek naar de manier waarop andere gemeenten met dit vraagstuk zijn omgegaan blijkt dat het schetsen van de historische rol en de context waarin een omstreden persoon functioneerde een geaccepteerde werkwijze is.

Nader onderzoek

Uit onderzoek van de Rotterdamse staatnamencommissie kwam naar voren gekomen dat daar 181 straatnamen een link met het slavernijverleden hebben. Vanaf dit jaar worden de namen van alle 6402 straten die die stad telt uitgebreid toegelicht via een QR-code op het straatnaambord. Om een juiste en complete lijst voor Zaanstad te krijgen moet er nog zorgvuldig onderzoek worden gedaan door een externe partij. Verder onderzoek naar de straatnamen heeft volgens het college echter geen zin zonder een visie op het vervolg. Het is onduidelijnk wat het ongeveer gaat kosten om een wetenschappelijk, onafhankelijk onderzoek uit te laten voeren naar de rol van Zaanstad in de slavernijgeschiedenis, waar een raadsmeerderheid eveneens op heeft aangedrongen.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen