Weer aanpassingen om verkeer veiliger te maken in Nauerna

Foto: Google Street View

Alle maatregelen die tot nu toe in Nauerna zijn genomen om het verkeer veilig te maken zijn onvoldoende gebleken. Naar aanleiding van een advies van Veilig Verkeer Nederland heeft de gemeente nu een aanpassing van de bocht Nauerna – Zaandammerweg uitgewerkt.

Eind 2017 is in Nauerna de weg opnieuw ingericht. De snelheid werd verlaagd naar 30 kilometer per uur en er kwamen brede fietsstroken en diverse snelheidsremmende maatregelen. Omdat de weg op een dijk ligt zijn de technische mogelijkheden voor aanpassingen echter beperkt. Er wordt inmiddels nog steeds te hard gereden en er zijn meerdere ongelukken gebeurd. Eind 2019 bleek uit verkeersmetingen dat de maatgevende snelheid – zeg maar wat weggebruikers zelf inschatten als de beste snelheid – van het verkeer in Nauerna op 48 kilometer per uur ligt. Dat maakte extra aandacht noodzakelijk.

De gemeente heeft samen met de bewoners, VVN en de politie in 2020 verkeersacties gehouden en daarnaast zijn er vorig jaar (aanvullende) maatregelen genomen zoals het plaatsen van bloembakken en een smiley, een aanpassing van de bebording en het verhogen van de drempels bij de entrees van Nauerna aan de Overtoom en de Zaandammerweg. Het blijkt niet genoeg. Op basis van het advies van VVN komen er nog de volgende maatregelen bij:

  • Een aanpassing van de verkeersplateaus aan de daarvoor geldende ontwerprichtlijnen;e
  • Het vervangen van de chicanes door verkeersdrempels;
  • Het verbeteren van de zichtbaarheid en herkenbaarheid van de bocht Zaandammerweg – Nauerna;
  • In samenhang met de plannen voor de herinrichting van de Overtoom en in samenwerking met Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier en de provincie wordt nagegaan of en op welke wijze het doorgaande (vracht-)verkeer verder teruggebracht kan worden.

Na de uitvoering van deze maatregelen zijn de (technische) mogelijkheden om met aanpassingen aan de weg de snelheid verder terug te dringen uitgeput, heeft het college de raad alvast laten weten. De aanpassing van de bocht Zaandammerweg – Nauerna en het aanpassen van de drempels ter hoogte van de chicanes gaat naar verewachting circa 90.000 euro kosten. De werkzaamheden kunnen worden gecombineerd met onderhoud aan de dijk, zoals het repareren van scheuren. Dat gaat nog eens 20.000 euro kosten. Voordat begonnen wordt met het werk wordt het ontwerp nog besproken met het waterschap en met de Belangengroep Nauerna.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen