Motie om nu al verbod op vislood vanaf zomer 2025 voor te bereiden

Foto: PxHere / CC0 Publiek Domein

Zeven raadsfracties komen op 3 februari met een motie die lood uit het Zaanse oppervlaktewater moet weren.  Die eis het gevolg van een oproep van Egbert Lobee van de Stichting Gezond Water om hengelaars te verplichten voor een alternatief materiaal te kiezen. Hij heeft gehoor gevonden bij de Partij voor de Dieren, Rosa, GroenLinks, het CDA, de PvdA, D66 en De Socialisten.

Nergens in Noord-Holland wordt voldaan aan de waterkwaliteitseisen, schrijven zij. Dat is mede een gevolg van het feit dan er jaarlijks door toedoen van sportvissers zo’n 8,5 ton lood in zoet water terechtkomt. De producenten en de detailhandel hebben een extra aansporing nodig om loodvrije alternatieven te ontwikkelen en breed beschikbaar te stellen, zo wordt geconstateerd en in Zaanstad kunnen hengelaars worden bereikt via de pachtovereenkomst voor visrechten die de gemeente heeft met de Hengelsportvereniging Zaanstreek. Die loopt tot 31 augustus 2025 en daarna kan daarin een verbod op vislood worden opgenomen.

Lange voorbereiding

De zeven fracties willen nu al vastleggen dat in toekomstige contracten de eis wordt opgenomen dat er niet met lood of andere schadelijke materialen gevist mag worden. Daarnaast moet de gemeente ook al met de hengelsportverenigingen in gesprek gaan om de beoefenaars voor te bereiden op het komende lokale loodverbod. Want zoals Lobee de Zaanse raad voorhield: er zijn genoeg minder schadelijke materialen voorhanden.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen