De Bieb mist kwaliteitsmerk door beleid van de gemeente

Foto: Pixabay

De Bieb kon de afgelopen ronde niet worden gecertificeerd wegens beleid van de gemeente Zaanstad. De bibliotheek kon de functie ‘ontmoeting en debat’ uit de Wet stelsel openbare bibliotheekvoorzieningen (Wsob) niet uitvoeren, omdat de gemeente vindt dat die functie al bij de buurthuizen is neergelegd.

Volgens directeur Marga Rosier heeft zij op verzoek van een bestuurslid van de Stichting Certificering Openbare Bibliotheken (SCOB) na zes maanden bezwaar gemaakt tegen de gang van zaken. ‘Daar is een hoorzitting over geweest, maar uiteindelijk heeft men besloten dat mijn bezwaar te laat was ingediend. Dat wist ik vooraf uiteraard, maar als het bestuur je verzoekt alsnog bezwaar aan te tekenen, dan denk je dat dit dan ook kan. Hoe dan ook, het is niet met ruzie gepaard gegaan, maar ik vond het wel raar,’ zegt ze in het Bibliotheekblad.

‘Bezwaarcommissie zag water branden’

De wet geeft gemeenten de vrijheid om zelf te bepalen hoe en door wie ze kernfuncties laten invullen, bijvoorbeeld door het uitlenen van boeken uit te besteden aan een bibliotheek elders, maar een bibliotheek die van een gemeente niet alle kernfuncties toegewezen heeft gekregen, kan niet gecertificeerd worden. En mist dus dat kwaliteitsmerk. ‘Dat heb ik voorgelegd aan de bezwaarcommissie, maar die keek alsof ze water zag branden,’ aldus Rosier.

Het SCOB-bestuur gaat het probleem meegeven aan de organisaties die op dit moment werken aan een nieuw certificeringskader. Ook wil de organisatie er bij de Koninklijke Bibliotheek en de Vereniging van Openbare Bibliotheken op aandringen dat er geen consequenties worden verbonden aan het niet-gecertificeerd zijn van De Bieb voor de Zaanstreek.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen