‘Inbreng van vrouwen uiten in nieuwe straatnamen’

Foto: Screenshot VIP-meeting

GroenLinks, D66, de VVD, PvdA en Partij voor de Dieren dienen binnenkort het voorstel in om een nieuwe wijk straatnamen te geven van vrouwen die belangrijk zijn geweest voor Zaanstad en willen bovendien een externe vertrouwenspersoon aanstellen om onder meer grensoverschrijdend seksueel gedrag aan te kaarten.

 

Het is het resultaat van een online bijeenkomst van vrouwelijke vertegenwoordigers van de vijf partijen. ‘Politiek is te belangrijk om aan mannen over te laten’ is de ondertitel van het boek De zijkant van de Macht dat Julia Wouters schreef over de vraag waarom er zo weinig vrouwen politiek actief zijn en een citaat van de vermoorde oud-minister Els Borst. Wouters was gisteren de dagvoorzitter bij de (eerste) Zaanse VIP-meeting.

Waarom belangrijk?

De ervaringsdeskundigen Zita Pels (Gedeputeerde van GroenLinks) en Hülya Kat (Tweede Kamerlid van D66) spraken met de deelneemsters over een aantal onderwerpen. Zoals waarom het belangrijk is dat vrouwen (en andere ondervertegenwoordigde groepen) deelnemen aan de politieke besluitvorming en wat partijen en fracties kunnen doen om meer vrouwen betrokken te krijgen. En wat is daarbij de rol van de gemeente?

Over de laatste twee onderwerpen werden vooral ideeën en ervaringen uitgewisseld. Fracties kunnen veel doen om vrouwen het gevoel te geven dat ze welkom en capabel zijn: omdat vrouwen vaak harder afgerekend worden op fouten, kan bevestiging van derden hen motiveren om tóch hun hart en talent te volgen. Voor de gemeente zijn er mogelijkheden om te zorgen dat vrouwen zich gewaardeerd voelen: van straatnamen tot het vergaderschema.

Over het belang van vrouwen in de politiek waren de aanwezigen het snel eens. Een diverse gemeenteraad zorgt voor een veelheid aan perspectieven en daarmee voor evenwichtiger beleid. Ook is het voor kinderen en jonge vrouwen belangrijk dat zij zichzelf herkennen in mensen in allerlei posities.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen