Drie plekken nader bekeken als mogelijke locatie voor camperplaats

Foto: Pixabay / ID 7089643

Schiereiland de Hemmes, het gebied bij De Nagouw en voetbalclub Hercules en de locatie tussen de A8 en zwembad Zaangolf zijn in beeld als mogelijke locatie voor een camperplaats. Negentien andere door de gemeente onderzochte plekken zijn afgevallen vanwege ongeschiktheid. De volgende stap is onder meer uitzoeken of de overgebleven locaties op draagvlak in de buurt kunnen rekenen.

Zaanstad kent momenteel één officiële camperplaats waar vijf voertuigen kunnen staan, namelijk aan de Wandelweg in Wormerveer. Overnachtende camperaars werden lange tijd gedoogd op het parkeerterrein nabij station Zaandijk Zaanse Schans, maar daar maakte de raad een einde aan. Wethouder Gerard Slegers ging daarna op zoek naar een alternatieve locatie en ging te rade bij eigenaren en beheerders van camperplaatsen om uit te vinden welke randvoorwaarden daarbij van belang zijn. Dat leidde tot de volgende inzichten:

  • Een plek voor een camper dient circa 80 vierkante meter te zijn en het terrein moet geschikt zijn voor minimaal 50 plaatsen om de investeringen te laten renderen en een marktconform tarief te kunnen vragen. Dit komt neer op zo’n 4000 vierkante meter exclusief verharding en faciliteiten, wat totaal ongeveer 6000 vierkante meter maakt;
  • Er dient minimaal stroom per plek te zijn, een centrale watervoorziening en een plek voor het lozen van afval(water). Over benodigde sanitaire voorzieningen of een toezichthouder op de camperplaats lopen de meningen uiteen;
  • De termijn voor realisatie en exploitatie is minimaal vijf jaar in een huursituatie;
  • Een belangrijk speerpunt is dat de locatie veilig afgesloten kan worden.

Vanuit de gemeente gelden ook enkele randvoorwaarden, zoals niet te afgelegen zodat de bezoekers lopend, met de fiets of met openbaar vervoer verder de stad kunnen ontdekken, het liefst in de buurt van de Zaanse Schans, Wormerveer of Zaandam (kortom heel Zaanstad rondom de Zaan), goed bereikbaar vanaf de invalswegen en passend in het landschap. ‘Kortom: een camperplaats die permanent en in elk geval langer dan vijf jaar beschikbaar is op een plek die goed bereikbaar is, waar rekening is gehouden met omwonenden, waar draagvlak in de buurt is, waarin de ervaringen van exploitanten zijn meegenomen, die bestuurlijk en juridisch goed verankerd is, waarbij de realisatie en / of exploitatie aan de markt kan worden overgedragen en voorzien van zoveel mogelijke faciliteiten,’ aldus de samenvatting die naar de raad is gestuurd.

De gemeente gaat ook nog bekijken of en hoe er eventueel een kleinere camperplaats gerealiseerd kan worden. De planning is om rond de zomer meer duidelijkheid te bieden. Indien er geen ondernemers en / of exploitanten geïnteresseerd zijn in het opzetten van een Zaanse voorziening dan zal worden verkend of de gemeente die zelf kan realiseren en daarna verkopen of verhuren.

Reacties

Cookieinstellingen