Zes jaar cel voor doden dochtertje van drie maanden

Foto: PxHere / CC0 Public Domain

Een 33-jarige inwoner van Koog aan de Zaan is veroordeeld tot zes jaar cel voor het opzettelijk doden van zijn drie maanden oude dochter. Dat gebeurde op 3 februari 2017. Tegen de man was zeven jaar geëist, maar de rechters wogen mee dat hij en zijn partner bijna vijf jaar in onzekerheid hebben moeten leven over de afloop van de zaak.

De man was die fatale dag alleen met zijn kindje terwijl de moeder boodschappen deed. Kort nadat zij was teruggekomen zag zij dat het niet goed ging met haar dochter. Het meisje werd in comateuze toestand naar het ziekenhuis gebracht, waar zij drie dagen later is overleden. Deskundigen van het Nederlands Forensisch Instituut stelden vast dat het kind is overleden als gevolg van zeer ernstig hersenletsel. Er zijn geen medische oorzaken die dat letsel kunnen verklaren en ook kan het letsel niet kan ontstaan door ‘huis-, tuin-, en keukenongevallen’. Volgens de deskundigen past het hersenletsel bij bijvoorbeeld het hevig heen en weer schudden van het meisje of bij geweld op haar hoofd.

Medische misser

Volgens de vader was het kind enkele weken eerder ook al in het ziekenhuis opgenomen, nadat hij haar had moeten reanimeren. Volgens de man heeft het ziekenhuis toen mogelijk een diagnose gemist. Dit acht de rechtbank echter niet aannemelijk: volgens de deskundigen ontstond het letsel enkele seconden voordat het meisje in coma belandde en haar reflexen uitvielen. De man was de enige die in de buurt was vlak voordat zij onwel werd en het kan daarom niet anders dan dat hij degene is geweest die het fatale letsel heeft veroorzaakt, volgens de rechtbank. Daarom is bewezen geacht dat de man zijn dochter opzettelijk van het leven heeft beroofd.

De man heeft geen opening van zaken gegeven over wat er zich de momenten voor het overlijden van zijn dochter precies heeft afgespeeld. ‘Hierdoor laat hij de rechtbank en – belangrijker nog – zijn naasten in het ongewisse over wat er met haar is gebeurd,’ aldus de rechters. Hij zal echter het verlies van zijn dochter en zijn aandeel daarin zijn verdere leven met zich mee moeten dragen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen