Heel Europa zucht onder corona, en het wordt nog niet beter

Foto: Flickr / Governor Tom Wolf

Het aantal coronagevallen is zo sterk gestegen dat vrijwel heel Europa nu op het hoogste waarschuwingsniveau staat en donkerrood kleurt. Van de 211 regio’s staan slechts vijftien nog op rood, een stapje lager op de coronakaart van de Europese gezondheidsdienst ECDC. Niet eerder kleurde Europa zo fel rood.

 

De rode regio’s liggen in Hongarije, Polen en Roemenië. Vergeleken met vorige week zijn tien regio’s in die landen van rood naar donkerrood gegaan door het oplopende aantal positieve tests. De 27 andere landen op de kaart, waaronder Nederland, kleuren net als vorige week helemaal donkerrood. Het Portugese eiland Madeira is naar verhouding de grootste brandhaard van Europa geworden.

Daar zijn in de afgelopen twee kalenderweken 22.234 inwoners positief getest, omgerekend 8745 op elke 100.000 inwoners. Dat betekent dat twee op elke 23 eilandbewoners momenteel besmet zijn. Dat is een Europees record. In aantallen heeft de regio Parijs de meeste positieve tests. In de afgelopen twee weken is het coronavirus vastgesteld bij 938.353 inwoners. Omgerekend gaat het om 7634 op elke 100.000 mensen.

Donkerrood Noord-Holland

Nederland kleurt voor de tiende week op rij volledig donkerrood. De provincie Noord-Holland heeft de meeste positieve tests: 88.141 in de afgelopen twee weken. Dat is bijna 49 procent meer dan bij het overzicht van vorige week. Omgerekend komt het neer op 3061 gevallen op elke 100.000 mensen. Anders gezegd, op elke 100 inwoners van Noord-Holland zijn er momenteel drie bewezen besmet. Nog nooit had een Nederlandse provincie zó veel coronabesmettingen. In Zaanstad werden vandaag 657 positieve testen gemeld, na een weekgemiddelde van 443 per dag.

Vastlopers bij RIVM

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu krijgt de afgelopen dagen zo veel nieuwe meldingen van coronagevallen dat de systemen het niet meer aankunnen. In de afgelopen drie dagen zijn al ongeveer 27.000 positieve tests nog niet verwerkt. ‘Er wordt hard gewerkt aan oplossingen om deze achterstand in te lopen en te verhelpen,’ meldt het instituut. Wanneer een laboratorium vaststelt dat iemand het coronavirus onder de leden heeft, gaat de bevestiging naar de GGD. Van daaruit wordt het doorgegeven aan het RIVM. “Het lukt momenteel niet om het hoog aantal meldingen dat binnenkomt vanuit de teststraten te verwerken in het systeem van de meldingsplichtige ziekten van de GGD en het doormelden aan het RIVM,’ aldus de Rijksdienst.

Records gebroken

Tussen woensdagochtend en donderdagochtend zijn 39.978 positieve testuitslagen geregistreerd. Dat is het op één na hoogste aantal ooit, na de ruim 42.000 gevallen van afgelopen maandag. Maar het werkelijke aantal was dus nog hoger. In de afgelopen zeven dagen heeft het RIVM 255.689 positieve tests wel geturfd. Voor het eerst sinds het begin van de coronacrisis komt het weektotaal boven de 250.000 uit. Gemiddeld komt het neer op 36.527 positieve tests per dag, weer een aanscherping van het record. Het gemiddelde stijgt voor de 23e dag op rij.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen