Reinier Fosch en Lisa van Tongeren nieuwe stadsdichters

Foto: Gemeente Zaanstad

We hebben twee nieuwe stadsdichters: Reinier Fosch en Lisa van Tongeren. De onafhankelijke benoemingscommissie Stadsdichter Zaanstad heeft het duo unaniem gekozen. Wethouder van Cultuur Annette Baerveldt spreekt van ’talentvolle en betrokken Zaankanters die met kunstvormen als rap en spoken word een nóg breder publiek in aanraking kunnen brengen met cultuur’.

Op de landelijke gedichtendag op 27 januari worden beide artiesten benoemd tot stadsdichters van Zaanstad, voor een periode van twee jaar. Op die dag nemen zij het stokje over van Ellis van Atten, die deze rol de afgelopen vier jaar vervulde.

Reinier Fosch

Reinier Fosch (43) won in 1999 als rapper AvalancheE de Grote Prijs van Nederland in de categorie hip hop. Onlangs heeft hij het album Reintje aan de Praat uitgebracht. De benoemingscommissie ziet Fosch als een verbinder die zich inzet voor rap als kunstvorm en het stimuleren van (taal)talent bij jonge Zaankanters. De commissie geeft aan dat hij met zijn aansprekende kunstvormen, netwerk en samenwerking met kunstenaars en theatermakers in staat is om een nieuw publiek te bereiken.

Lisa van Tongeren

Het werk van dichter en beginnend spoken word artiest Lisa van Tongeren (28) uit Wormerveer beschrijft de benoemingscommissie als ‘authentiek, diep en licht tegelijkertijd’. In haar werk voor De Bieb voor de Zaanstreek zet Van Tongeren zich in voor kansengelijkheid en de bestrijding van laaggeletterdheid. Het stadsdichterschap geeft haar een podium om dit met taalkunst nóg meer vorm te kunnen geven. In haar spoken word en ideeën ziet de commissie een missie om Zaankanters met elkaar te verbinden en jeugd te winnen voor taal.

Eerste kennismaking

De woordkunstenaars verheugen zich op hun nieuwe rol. Leuk detail is dat zij elkaar van tevoren niet kenden. Fosch: ‘Blij verrast dat ik ben gekozen. Ik zie de samenwerking met Lisa als een toegevoegde bonus. In de afgelopen paar dagen ben ik erachter gekomen dat ik met haar kan lezen en schrijven. Ik ervaar het nu al als een prettige samenwerking. Omdat we uit totaal verschillende hoeken komen die elkaar toch aanvullen.’ Ook Van Tongeren is enthousiast: ‘Ik was heel verrast dat ik werd gekozen. En ook heel benieuwd met wie ik het samen mocht gaan doen. Dus ik heb Rein gegoogled natuurlijk. Toen ik las wat hij deed dacht ik meteen: ‘Wij vullen elkaar vast goed aan.’ En we kunnen samen veel mensen bereiken.

Sinds 2007

Zaanstad heeft sinds 2007 een stadsdichter. Die brengt poëzie, spoken word of rap dichter bij de mensen én mensen dichter bij elkaar. De stadsdichter geeft met woordkunst gevraagd en ongevraagd meer bekendheid aan de verborgen en bijzondere verhalen, mensen en gebeurtenissen in Zaanstad. Stadsdichter is een eretitel. Het is een eervolle rol voor een periode van twee tot maximaal vier jaar waarin op artistieke wijze gezicht gegeven wordt aan de gemeente, haar landschap, gebouwen en inwoners. Onderdeel van de selectieprocedure was het schrijven van een ode aan Zaanstad. Beide woordkunstenaars zullen hun odes op 27 januari tijdens de formele benoeming voordragen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen