POV vraagt actie college tegen loskoppeling AOW van minimumloon

Foto: Pixnio / CC0

De POV wil dat het college het de Vereniging van Nederlandse Gemeenten laat weten als de raad zich zorgen blijkt te maken over het plan om de AOW los te koppelen van het minimumloon. Dat gaat naar verwachting voor veel ouderen financiële problemen opleveren, die uiteindelijk op het bordje belanden van de gemeente via haar armoedebeleid. De raad bespreekt de POV-motie op 27 januari.

In het regeerakkoord van het net aangetreden kabinet Rutte IV staat dat het minimumloon stapsgewijs met 7,5 procent omhoog gaat en gekoppeld blijft aan de uitkeringen, met uitzondering van de ouderdomsuitkering. ‘We komen ouderen tegemoet via een hogere ouderenkorting,’ aldus het akkoord van de VVD, D66, het CDA en de ChristenUnie. De ouderen met de laagste pensioenen of zonder een pensioen profiteren echter het minst of  helemaal niet van die belastingkorting. De meeste pensioenen zijn bovendien al jarenlang niet geïndexeerd, schrijft raadslid Ton Brekelmans nog maar eens in zijn motie.

Bestaansminimum in gevaar

De Partij voor Ouderen en Veiligheid wijst erop dat de huidige AOW-uitkering juist gekoppeld is aan het minimumloon om een bestaansminimum te garanderen, wat door het loslaten van de koppeling in gevaar komt. Brekelemans vermoedt dat in Zaanstad sprake is van een behoorlijke groep AOW-gerechtigden die het daarnaast moet doen met een bescheiden pensioen en die nu al vaak gebruik moet maken van het bijzondere bijstandsbeleid van de gemeente.

https://twitter.com/FNV/status/1483305651115896839

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen