Weer volwassen bomen plots verdwenen: steeds meer vraagtekens bij beleid

Foto: Google Street View

En weer is Zaanstad een stukje minder groen geworden, door het kappen van de bomen bij het tot woningen verbouwde Nuon-kantoor bij de Prins Bernhardbrug in Zaandam. Die werden tijdens de bouw zorgvuldig gespaard, maar zijn nu het werk af is toch omgezaagd. Op Facebook is bij de volgers van Groen Zaans de verontwaardiging groot.

‘Ik fietste er net langs en werkelijk alles is omgezaagd. Het waren zulke mooie bloesembomen iedere lente, en de bijzondere rode bladkleuren. Ik dacht nog, wat doen ze het goed, dat lelijke gebouw vernieuwbouwen tot iets prachtigs, met behoud van de bomen eromheen. En dan nu dit, het is om te huilen,’ luidde het eerste alarmerende bericht. Bouwbedrijf HLE Bouw dat de transformatie tot 41 appartementen op zich nam laat op de eigen website niets weten over de (voorgenomen) kap.

Nadat de steigers waren weggehaald luidde het bericht dat de werkzaamheden aan de buitenzijde daarmee grotendeels waren afgerond. Voor de kap van de particuliere bomen was geen vergunning noodzakelijk, wat volgens liefhebbers van groen die steeds meer volwassen bomen zien verdwijnen bewijst dat het gemeentelijke beleid tekortschiet. Alleen geregistreerde beeldbepalende, waardevolle particuliere bomen en exemplaren in daartoe aangewezen gebieden kunnen niet zomaar worden weggehaald.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen