Het Jonge Schaap ontvangt prinses Beatrix bij start jubileumjaar

Foto: Screenshot NH Nieuws

Het nieuwe Molenmuseum kreeg prinses Beatrix vanwege de coronamaatregelen gisteren niet van binnen te zien, maar ze bezocht wel de Zaanse Schans om het Jaar van de Molenaar te openen. Dat gebeurde nu in en bij molen Het Jonge Schaap.

De opening van het jubileumjaar van het Gilde van de Vrijwillige Molenaars viel daardoor niet helemaal in het water, al moest de jubileumviering wel worden afgelast. In 1972 werd in Zaandam het eerste molenaarsexamen afgenomen en de plaats van handeling lag daarom voor de hand. Via het Gilde zijn inmiddels de rond 1600 molenaars opgeleid die nu in ons land actief zijn om zo’n 1100 molens regelmatig te laten draaien of malen.

De organisatie heeft een afdeling in elke provincie, waarmee Nederland internationaal gezien voorop loopt bij het opleiden van  molenaars. Unesco riep in 2017 het ambacht van molenaar uit tot immaterieel erfgoed. Prinses Beatrix is niet onbekend met molens: ze is is beschermvrouwe van het erfgoed en opende in november vorig jaar nog de gerestaureerde Molenviergang in Aarlanderveen.  

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen