Spaanse extreemrechtse partij twittert ‘stem niet op VDP’

Foto: Flickr / Contando Estrelas

Het plan van oprichter Burhan Gökalp om met zijn Vrije Democratische Partij deel te nemen aan de gemeenteraadsverkiezingen in Zaanstad is doorgedrongen tot in Spanje, waar de ultrarechtse partij Vox via Twitter mensen oproept om hier niet op de VDP maar op de PVV te stemmen.

Vox werd in 2013 opgericht door enkele oud-politici van de Partido Popular en slachtoffers van de Baskische terreurgroep ETA. De huidige partijleider is Santiago Abascal, die tussen 2004 en 2009 in de PP-fractie in het Baskische parlement zat. De partij die uitgesproken anti-islamitisch is groeit vooral door de vluchtelingencrisis en het onafhankelijkheidsstreven van Catalonië. Bij de regionale verkiezingen van Andalusië in 2018 won de partij uit het niets twaalf van de 109 zetels in het regioparlement en gedoogt sindsdien de regioregering van de gematigd rechtse Partido Popular en Ciudadanos.

Raadsel

Het account op Twitter heet Solo Queda Vox. Dat refereert aan de slogan ‘Ook voor de arbeiders blijft alleen Vox over’ die wordt ingezet om ook die groep kiezers binnen te hengelen. De aanhang komt tot nu toe vooral uit de hoge of hogere middenklasse. Wat deze partij ertoe beweegt om zich bezig te houden met de samenstelling van de gemeenteraad van Zaanstad is ons een raadsel, maar kennelijk belangrijk genoeg om er aandacht aan te besteden.

https://twitter.com/soloquedavoxESP/status/1482282288180252672

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen