Vrije Democratische Partij ingeschreven in kiesregister

Foto: vbenvh.nl

Het centraal stembureau van Zaanstad heeft besloten om de Vrije Democratische Partij (VDP) op te nemen in het register van aanduidingen, waarmee de partij van Burhan Gökalp mee kan doen aan de raadsverkiezingen in maart. Het betekent ook dat nog bezwaar kan worden gemaakt tegen de deelname van de partij.

De inschrijving van de aanduiding in het register gebeurt zodra het besluit van het centraal stembureau onherroepelijk is en dat is na de uiterste datum waarop beroep mogelijk is of de datum waarop de Raad van State een ingediend beroep heeft afgewezen. De Zaandamse leider van de VDP is bepaald niet onomstreden: hij werd afgelopen november in hoger beroep opnieuw veroordeeld wegens homofobe en antisemitische uitspraken. Hij ging tegen dat vonnis in cassatie bij de Hoge Raad. Gökalp deed met zijn partij al eens zonder succes mee aan de Tweede Kamerverkiezingen, in 2017.

Gökalp heeft daarnaast een veroordeling achter zijn naam wegens moord. Hij doodde in 1989 zijn ex-schoonzus met 61 messteken nadat de vrouw zijn broer had verlaten. Omdat hij verminderd toerekeningsvatbaar werd bevonden kreeg hij daarvoor een gevangenisstraf van zes jaar opgelegd.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen