Mistwaarschuwing: zicht soms minder dan 200 meter

Foto: Rijkswaterstaat Verkeersinformatie

Er geldt tot vanochtend 10:00 uur een mistwaarschuwing in bijna het hele land, behalve in het oosten. Lokaal kan het zicht minder dan 200 meter zijn.

De mist breidt zich de komende uren uit. Het weerinstituut adviseert weggebruikers om hun snelheid aan te passen en om voldoende afstand te houden. Rijkswaterstaat vraagt weggebruikers er extra op te letten dat bij mist de juiste verlichting wordt gebruikt: op sociale media regent het klachten over automobilisten die slecht zichtbaar zijn in deze weersomstandigheden.

Mistlampen aan de voorkant mogen aan bij minder dan 200 meter zicht. Dit geldt bij mist, maar ook door slecht zicht bij regen. Mistlampen aan de achterkant mogen aan als het zicht minder dan 50 meter is. Bij mistbanken met meer dan 200 meter zicht moet het dimlicht aan en nooit groot licht. Veel relatief nieuwe auto’s hebben een automatische verlichting en dagrijverlichting.

Bron: Twitter / ANWB

Deze systemen houden geen rekening met mist en daarnaast gaan bij dagrijverlichting vaak alleen de voorlampen aan. Als het mistig is, is zo’n auto van achteren dan slecht zichtbaar. Voer dus bij mist overdag dimlicht in plaats van dagrijverlichting. Automatische verlichting gaat bij mist overdag helemaal niet aan, omdat het buiten licht is. Schakel dan dus het dimlicht handmatig in.

Spitsstroken dicht

Het is belangrijk om de mistlampen weer uit te zetten wanneer de mist opklaart. Dat voorkomt dat medeweggebruikers op de snelweg door het felle licht gehinderd worden. Daarnaast kan het een boete opleveren. Het kan gebeuren dat bij mist vanwege de veiligheid spitsstroken gesloten worden.

Reacties

Cookieinstellingen