VVD wil meer aandacht voor dreiging van extreemlinks

Foto: CCNull / Marco Verch

De VVD verbaast zich erover dat in het werkplan 2022 van het Bureau Discriminatiezaken Zaanstreek – Waterland wel extreemrechts en salafisme worden genoemd als bedreiging, maar niet extreemlinks. Terwijl de fractie oprukkend extremisme uit uiterst linkse hoek ziet.

De fractie meent daarom dat er over dat onderwerp gesproken moet worden met het bureau en wil weten of het college dat als subsidieverlener ook gaat doen. In het werkplan voor dit jaar geeft het bureau zes taken aan: klachtenbehandeling, registratie en monitoring, voorlichting en advies, beleidsbeïnvloeding en -advisering,  (preventie)projecten en de ‘signalering en bestrijding van extreemrechts en fundamentalisme’.

Ook salafisme benoemd

‘Waar het aantal rechts-extremistische uitingen in Purmerend lijkt te zijn afgenomen, nam het zichtbare extremisme met name in Zaanstad toe. Daarbij werd de aandacht vooral gericht op de (ver)bouw van moskeeën en de aanwezigheid van een islamitisch slachthuis. In Zaanstad lijkt ook het salafistisch gedachtegoed meer dan voorheen voet aan de grond te krijgen. Het BD houdt de ontwikkelingen in de gaten en acteert waar nodig,’ is in het stuk te lezen. Wat de VVD betreft was daar aan toegevoegd dat ‘we in toenemende mate ook extreemlinks in Zaanstad waarnemen.’

Coronaconfrontaties

De voorbeelden die de fractie noemt zijn de bedreiging van burgemeester Jan Hamming en de bekladding van het stadhuisplein en de woning en de stoep bij de burgemeesterswoning door tegenstanders van zwarte Piet. De toenemende verharding van de discussie rondom Covid-19 schuift de VVD ook op het conto van extreemlinks, ‘met oproepen tot anarchie’. ‘Op deze manier sijpelt extreemlinks steeds meer binnen in de Zaanse politiek en de gemeente,’ aldus de tekst van de vragen die morgenavond aan de orde komen in het vragenuurtje van de gemeenteraad.

Reacties

Cookieinstellingen