Burgemeesters donderdag bijeen om adviezen OMT te bespreken

Foto: Pixabay / Alexandra Koch

Het Veiligheidsberaad vergadert donderdagavond digitaal over eventuele nieuwe coronamaatregelen, en voor de 25 burgemeesters die ook voorzitter zijn van een veiligheidsregio staat nog niet vast dat de strenge lockdown moet worden verlengd: ze willen daarvoor overtuigende argumenten van het Outbreak Management Team horen.

Het OMT komt morgen met een nieuw advies, waar de ministers donderdag over vergaderen. Waarschijnlijk praten twee nieuwe ministers mee met het beraad, en wel de nieuwe man op Volksgezondheid Ernst Kuipers en minister van Justitie en Veiligheid Dilan Yesilgöz. De veiligheidsregio’s moeten coronabeleid uitvoeren en handhaven en het zou niet de eerste keer zijn dat het kabinetsbeleid werd aangepast omdat de burgemeesters aangaven dat bepaalde maatregelen in de praktijk onmogelijk handhaafbaar zouden zijn. Ook burgemeester Jan Hamming is bij de digitale vergadering aanwezig.

https://twitter.com/JohnArts15/status/1480866708093083650

Winkeliers en horecaondernemers in verschillende gemeenten in met name de grensstreek hebben aangekondigd dat ze zaterdag hun deuren openen, ook als dat na vrijdag nog niet mag. Ze zeggen niet langer te kunnen verdragen dat klanten in Duitsland en België wel kunnen winkelen en de horeca kunnen bezoeken en hier niet.

Quarantaineregels

De ondernemersorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland willen een aanpassing van de huidige ‘knellende’ quarantaineregels, die steeds vaker zorgen voor problemen bij bedrijven. ‘Nu zitten veel mensen onnodig thuis en dit brengt veel ondernemingen en instellingen in de problemen, zeker als niet thuis kan worden gewerkt,’ zo klinkt het. Door het hoge ziekteverzuim komen steeds meer bedrijven in de problemen met het rondkrijgen van hun roosters.

Een oplossing voor het probleem zou kunnen zijn om de boosterprik mee te nemen in de quarantaineafweging, zoals al gebeurt in bijvoorbeeld België. ‘Heb je die gehad en heb je geen klachten, dan hoef je na contact met een besmet persoon en een negatieve test niet in quarantaine. Vanwege de korte incubatietijd van de omikronvariant zou je verder al na drie dagen quarantaine moeten kunnen testen en bij een negatief resultaat weer aan het werk moeten kunnen,’ vinden de werkgeversorganisaties.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen