Gemeente gaat minstens een jaar de luchtkwaliteit langs de A8 meten

12 dec 2017, 16:14 Actueel
kaart coenbrug
Gemeente Zaanstad

Niets zo lastig als welles-nietes. In dit geval de Werkgroep A8-Coenbrug die constateert dat de omwonenden van de snelweg en de brug te veel gezondheidsrisico’s lopen en alle mogelijke instanties die maar blijven herhalen dat herrie en smog binnen de vastgestelde normen blijven.

Er ligt nu een nieuw onderzoeksrapport (met aanvulling ) dat door de werkgroep bestreden wordt. Het college zegt te begrijpen dat bewoners geluidsoverlast ervaren, maar wijst haalt ook weer die normen aan. Om nu in elk geval deels een eind aan de discussie te maken gaat Zaanstad in overleg met de werkgroep het meetnetwerk luchtkwaliteit uitbreiden met zogenoemde palmes diffusiebuisjes (foto hieronder) langs het onderzochte tracé van de A8.

palmesbuisjes

Daarmee wordt voor minimaal een jaar de concentratie stikstofdioxide gemeten. Wanneer de metingen daar aanleiding toe mochten geven, 'kan overwogen worden' die verder te verfijnen, aldus de gemeente.

milieudefensie

Rijkswaterstaat is momenteel bezig met een onderzoek naar het verminderen van de geluidsoverlast door het verkeer op de Coenbrug in Koog aan de Zaan. Hiervoor zijn al akoestische metingen uitgevoerd bij de brug. De verwachting is dat het onderzoek in de eerste helft van volgend jaar klaar is.

Kamermotie

De Tweede Kamerleden Cem Lacin (SP) en Remco Dijkstra (VVD) willen dat minister van Infrastructuur en Waterstaat Cora van Nieuwenhuizen (VVD) met de werkgroep in gesprek gaat over de situatie van de bewoners van Zaandijk en Koog aan de Zaan.