Raad opgeroepen om molen De Held Jozua in de wind te houden

Foto: Google Street View

Stichting De Held Jozua en Jacob Jan Koeman uit De Woude, die de molen vorige eeuw redden van de ondergang, zijn ontevreden over de reactie van het college op hun zienswijze naar aanleiding van het ontwerpbestemmingsplan Burano. Ze vrezen voor de toekomst van de Zaandamse paltrokmolen uit rond 1719.

In een brief van hun advocaat M.P.A. Balder aan de gemeenteraad wordt erop gewezen dat het college volkomen voorbij is gegaan aan het feit dat door de bouw van de Zaanse Strip al 28 procent van de windvang is verdwenen. Daar komt straks de reductie door zorgcomplex Burano (tekening onder) nog eens bij. ‘Om in de parallel van de houtzagerij (die ooit in de molen was gevestigd) te blijven: er wordt gesteld dat maar een klein stukje wordt afgeschaafd, maar er wordt even vergeten dat een kwart van de balk al is afgezaagd,’ aldus Balder.

Onvoldoende draaiuren

Het belangrijkste probleem dat door de ontwikkelingen in Inverdan-West is ontstaan, is dat De Held Jozua bijna geen goede windvang meer heeft. Daardoor kan de molen niet langer genoeg draaiuren maken. En dat is wel noodzakelijk: als een molen onvoldoende draait, gaat hij steeds slechter functioneren. Het binnenwerk wordt onderhouden door voldoende te draaien.

‘Niet alleen mooi, maar een werkend apparaat’

‘Het is dus zaak dat er een rem wordt gezet op het verder inkapselen van de molen,’ schrijft de advocaat, die erop wijst dat de molen niet slechts een mooi historisch gebouw is, maar een apparaat dat moet kunnen functioneren. De raad wordt opgeroepen om de ontwikkelingen rond de molen scherp in de gaten te houden en indien mogelijk de bouw van Burano zelfs af te blazen.

Reacties

article
8960
Vrees dat bouw zorgcomplex Burano de nekslag zal zijn voor De Held Jozua
Stichting De Held Jozua en Jacob Jan Koeman uit De Woude, die de molen vorige
https://zaanstad.nieuws.nl/actueel/8960/raad-opgeroepen-om-molen-held-jozua-wind-houden/
2017-12-12T14:50:27+02:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/389/2017/12/12144243/Held-Jozua-nu.png
Actueel