Burgemeesters gaan strijd aan met zwaar illegaal vuurwerk

Foto: Twitter / Frank Kuntz

De 25 burgemeesters van het Veiligheidsberaad gaan met het nieuwe kabinet praten over de opkomst van heel zwaar illegaal vuurwerk. Hoewel maar een relatief kleine groep dat afsteekt, maken ze zich er bijzonder veel zorgen over. In Zaandam werden in de oudejaarsnacht politiemensen ‘regelmatig’ bekogeld met (zwaar) vuurwerk.

‘Bommen’ die richting hulpverleners en medemensen worden gegooid moeten worden uitgebannen ‘voordat het helemaal uit de hand loopt,’ zei voorzitter Hubert Bruls van het beraad gisteren na een evaluatie van het verloop van de jaarwisseling. Vanwege de coronacrisis gold er een algeheel vuurwerkverbod. ‘Zwaar illegaal vuurwerk zoals cobra’s en mortierbommen is sowieso verboden, maar we constateren dat het steeds vaker opduikt. We moeten echt bespreken hoe dat aangepakt gaat worden,’ aldus Bruls.

Meer vuurwerk afgestoken

Volgens de burgemeesters werd er dit jaar veel meer vuurwerk afgestoken dan vorig jaar. Er is ook meer vuurwerk dan ooit in beslag genomen, maar dat roept de vraag op hoeveel vuurwerk er dan in omloop was, zei Bruls. ‘We vinden dat het nieuwe kabinet een meerjarenstrategie moet vaststellen voor vuurwerk en de jaarwisseling. Als veel eerder in het jaar bekend is wat de regels zijn, is het voor handhavers ook makkelijker om voorbereidingen te treffen. En dan moeten de regels voor elke gemeente gelijk zijn.’ Ondanks het vuurwerkverbod verwachten verzekeraars een schadepost door vernielingen van rond tien miljoen euro.

Zaanstreek – Waterland

De jaarwisseling in Zaanstreek – Waterland was voor de brandweer, ambulancedienst en politie naar eigen zeggen iets drukke dan vorig jaar, maar zonder ‘grote incidenten’.  Wel was er veel vuurwerkoverlast en raakten er mensen gewond door vuurwerk. Er werd 56 keer een beroep gedaan op de brandweer, tegen 39 keer een jaar eerder. Het ging meestal op buiten- en containerbrandjes. De politie moest uit voorzorg brandweerpersoneel ondersteuning geven in Poelenburg toen daar ‘een ietwat dreigende situatie ontstond’. Ook waren er in totaal 75 ambulanceritten, tegen 53 vorig jaar. Vijf mensen – onder wie drie kinderen – zijn met vuurwerkverwondingen naar het ziekenhuis gebracht.

De voorlopige cijfers van de hulpdiensten in Zaanstreek – Waterland.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen