Partij voor de Minima met blanco lijst bij raadsverkiezingen

Foto: Wikimedia / J.M. Luijt

De Partij voor de Minima doet met een blanco lijst mee aan de raadsverkiezingen in maart. Dat geeft extra tijd om ‘aan voorwaarden te voldoen waar indien nodig op een later moment meer over bekend gemaakt zal worden,’ schrijft oprichter Derk van Tongeren. De partij doet dus niet mee onder haar naam, maar met alleen een lijstnummer.

De nieuwkomer belooft om zich ten behoeve van de minima onder andere te gaan richten op ‘goede betaalbare woningen, betere minimaregelingen, meer(talige) ondersteuning en activiteiten in wijken, gratis sporten en een ruimere dekking van medische kosten en hulpmiddelen’. Daarnaast wordt gestreefd naar een betere opvang en begeleiding voor hulpbehoevenden, zoals mensen die dakloos zijn of dreigen te worden. Ook een groenere stad, nieuwe en meer gerenoveerde sociale huurwoningten, het aanpakken van discriminatie op de woningmarkt en de energietransitie naar aardwarmte, zonnepanelen en innovatieve windturbines staan hoog op de agenda.

De PvdM is een tegenstander van de zogeheten Rotterdamwet die werklozen en mensen met een criminele achtergrond uit Poelenburg en Peldersveld moet weren en die afgelopen week net door een raadsmeerderheid verlengd is. ‘Via deze wet worden woningzoekenden door de politie gescreend en woningzoekenden met een uitkering al dan niet met een medische indicatie geweerd uit wijken met betaalbare woningen,’ schrijft Van Tongeren. Het doel van de gemeente is om een verdere concentratie van kwetsbare mensen in de beide wijken tegen te gaan en de samenstelling van de bevolking om te turnen tot een betere afspiegeling van Zaanstad als geheel.

De partij heet overigens officieel Partij Voor De Minima – Zaanstad (PVDM – ZNSTD) omdat de intentie is om in de toekomst ook in de naastgelegen gemeenten aan de raadsverkiezingen mee te doen. Het gaat om een politiek initiatief van de in 2019 opgerichte Vereniging Stille Armoede Zaanstad, die tot doel heeft om minima gratis ondersteuning te bieden, ‘nuttige en interessante informatie’ te delen, en gratis goederen in te zamelen en te verstrekken, inclusief voedselpakketten.

Geïnteresseerden die zich willen aanmelden om vrijwilliger te worden, mee te denken over het partijprogramma of om zich beschikbaar te stellen als kandidaat voor de raadsverkiezingen van maart 2022 kunnen een e-mail sturen naar [email protected].

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen