Nog geen besluit over redding keramische wand De Slag

Foto: Rosa

De keramische wand van de Westzaanse kunstenaars Leo en Hannie Poelmeijer in het te slopen zwembad De Slag in Zaandam zit in het collectieve geheugen van veel Zaankanters en verdient het alleen al om die reden om elders een nieuwe plek te krijgen, betoogde Norman Vervat van de Erfgoedvereniging Bond Heemschut gisteren tijdens inspraak in de raad. Die hikt aan tegen de kosten.

Heemschut heeft de koe al bij de horens gevat en restaurator Arno van Sabben gevraagd wat de redding van het kunstwerk uit de wederopbouwperiode gaat kosten. Van Sabben is een specialist op dit gebied: hij gebruikt een speciale diamantzaag om alle onderdelen stuk voor stuk te verwijderen en nummert deze vervolgens om ze elders te kunnen herplaatsen. Voor de klus in De Slag kwam hij uit op 22.125 euro. Wat de herplaatsing gaat kosten is nog niet te zeggen, aangezien dat afhankelijk is van de locatie. Maar volgens Vervat gaat het om een bedrag in dezelfde orde van grootte.

Zeldzaamheidswaarde

Doordat al veel werk van het echtpaar Poelmeijer in de publieke ruimte bij sloop verloren is gegaan, heeft het reliëf in het zwembad inmiddels volgens Heemschut een grote zeldzaamheidswaarde. Gedurende de naoorlogse bouwwoede was moderne kunst een  integraal onderdeel van veel publieke projecten, zodat mensen er niet voor naar een museum hoefden maar de kunst overal in hun leefomgeving tegen zouden komen. Dei gedachte leefde ook in wat nu Zaanstad is, maar is door volgende generaties niet in ere gehouden. Rosa heeft een amendement ingediend om het kunstwerk in De Slag te redden, maar dat kwam gisteravond vanwege een uitlopende vergadering niet  meer aan de orde.

Nieuwe plek zoeken

Heemschut zou graag zien dat Zaanstad nu al gaat onderzoeken welke bouwprojecten die op het programma staan in aanmerking komen voor de herbestemming.van het reliëf en hoe de verwijdering en herplaatsing gefinancierd kunnen worden. Voor het laatste zijn allerlei grote landelijke en ook kleinere plaatselijke fondsen die een bijdrage kunnen leveren, maar dat lukt gezien de ervarigen in het verleden waarschijnlijk niet voor het weghalen. Heemschut stelt om die hobbel te nemen onder meer crowdfunding voor.

Incompleet

Het werk in De Slag is al niet meer compleet, maar dat is volgens Vervat geen probleem. Er mist slechts een klein deel van het geheel en dat stukje is desnoods na te maken. Het ontbrekende keramiek is geplaatst op het grafmonument van de in april 2018 overleden Leo Poelmeijer en dat ‘hergebruik’ heeft aangetoond dat het kunstwerk ook in de buitenlucht kan worden herplaatst: vanwege de oorspronkelijke plek in een vochtige en van chemicaliën doordrenkte zwembadomgeving lijkt het goed bestand tegen weersinvloeden.

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen