Regen op bevroren ondergrond zorgt voor gladde wegen

Foto: Twitter / KNMI

Het KNMI heeft vanochtend code oranje afgekondigd wegens gladheid op de weg. Dat kan veroorzaakt worden door ijzel of winterse neerslag. Eerder gold code geel, maar die is dus verhoogd naar oranje. Het weerinstituut spreekt van ‘gevaar voor gladheid’ en van ‘grote risico’s voor weggebruikers’.

De waarschuwing van het KNMI geldt voor alle provincies behalve Limburg, Noord-Brabant, Zeeland en de Waddeneilanden. Volgens Weer Online valt er vanuit het westen op steeds meer plekken lichte regen en die valt in eerst instantie op een bevroren ondergrond. Hierdoor ontstaat een ijslaagje op wegen, fietspaden en stoepen. Volgens Weer Online kan het op lokale wegen en in woonwijken waar niet gestrooid wordt spekglad worden. Rijkswaterstaat meldt dat in verband met de kans op gladheid extra is gestrooid.

https://twitter.com/RWSverkeersinfo/status/1473906618257620999

In de meeste gebieden verdwijnt de mogelijke gladheid in de loop van de ochtend. In het noordoosten kan het tot in de middag glad zijn. Vanwege de waarschuwing adviseert het KNMI mensen om hun rijgedrag aan te passen en weerberichten en waarschuwingen te volgen.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen