Wethouders niet uit veld geslagen door missen miljoenen voor huizen

Foto: PxHere / CC0 Publiek Domein

Wethouders Songül Mutluer van Wonen en Hans Kriegr van Financiën zijn ’teleurgesteld’ dat Zaanstad geen geld van het Rijk krijgt voor woningbouw in de Achtersluispolder en op het Hembrugterrein, maar niet verslagen. Het ministerie van Binnenlandse Zaken honoreerde 36 van 65 ingediende aanvragen, en daar zat de Zaanse niet bij.

Zaanstad had ruim twaalf miljoen euro gevraagd uit de derde tranche van de Woningbouwimpuls waarmee Den Haag de woningbouw in het land wil aanjagen. De wethouders wijzen er echter op dat de gemeente via de eerste en tweede tranche al 32 miljoen euro toegekend heeft gekregen, waarmee de bouw van een kleine 8000 woningen in de komende jaren een impuls kan krijgen. ‘Voor de ingediende plannen wordt opnieuw naar de financiële dekking gekeken en of het nodig is bepaalde investeringen te faseren,’ laten ze nu aan de raad weten.

Herkansing

Bovendien heeft het demissionaire kabinet besloten om de regeling een vervolg te geven. De ingediende aanvragen die niet in de prijzen vielen worden de komende tijd samen met het ministerie geëvalueerd. ‘De uitkomsten hiervan kunnen daarmee in onze ogen een goede basis vormen voor een succesvolle aanvraag in het kader van de vierde tranche van de regeling,’ blijven Mutluer en Krieger optimistisch.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen