Verlenging avondsluiting horeca tot en met 14 januari ‘niet onverwacht’

Foto: Pixabay / Geralt

De verlenging van de avondsluiting van de horeca tot en met tenminste 14 januari is ‘pijnlijk in zo’n belangrijke maand,’ maar komt niet onverwacht, zegt voorzitter Robèr Willemsen van Koninklijke Horeca Nederland. Wel is de branchevereniging blij met de verlenging van de financiële steun vanuit de overheid.

 

Dat geld houdt een groot deel van de horecabedrijven overeind, zegt Willemsen. Hij  wijst daarnaast op een door de Tweede Kamer aangenomen motie waardoor de Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) ook voor starters gaat gelden. KHN geeft verder aan dat het kabinet nu met een beter beleid moet komen. ‘We hopen dat er na 22 maanden eindelijk een visie komt. We moeten het perspectief hebben dat als we uit deze lockdown komen we dan weer kunnen ondernemen.’

Horecaondernemers hebben sinds het begin van de coronapandemie al zo’n 5,5 miljard euro aan eigen vermogen in hun bedrijven gestoken. ‘De buffers en spaarpotjes zijn leeg. Ontzettend veel bedrijven zitten met een negatief eigen vermogen.’ KHN wil met het nieuwe kabinet in gesprek om de sector weer gezond te krijgen.

Basisonderwijs

Nu het kabinet op een laat moment heeft besloten om de basisscholen vervroegd te sluiten voor de kerstvakantie brengt dit ‘onnodig veel onrust met zich mee voor scholen, onderwijspersoneel, ouders en leerlingen,’ vindt de PO-Raad, de koepelorganisatie voor het basisonderwijs. ‘Het beleid van het kabinet stuit bij de scholen echt op onbegrip. Het water staat scholen en onderwijspersoneel aan de lippen,’ laat voorzitter Freddy Weima in een verklaring weten.

Scholen moeten dicht, maar ze moeten wel noodopvang regelen voor kwetsbare kinderen en voor kinderen van wie de ouders in een cruciaal beroep werken. ‘Bij heldere en tijdige besluitvorming was het mogelijk geweest alles goed te regelen. Daar drongen wij vorige week op aan. Scholen zetten zich in om de noodopvang te organiseren, omdat we weten hoe belangrijk dit is. Maar van scholen kan niet het onmogelijke worden verwacht.’ Ook de buitenschoolse opvang sluit al op 20 (uiterlijk 21) december.

https://twitter.com/op1npo/status/1471005099250098179

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen