Naco-huisje van Zaandam naar Amsterdamse oorsprong

Foto: Stadsherstel Amsterdam

De terugkeer van het Naco-huisje uit de opslag in Zaandam naar Amsterdam deed architectenbureau Studio ZJA vandaag terugdenken aan zijn zeventien jaar oude, nooit uitgevoerde plannen met het Rijksmonument. Een wachtruimte met horeca moest het worden, in een glazen omhulsel, voor de draagvleugelboot naar IJmuiden.

De begane grond van de glazen doos ging een restaurant herbergen, met bij mooi weer rondom geheel te openen zouden zijn. De voorgestelde bouwwijze was destijds bijzonder: het grootste deel van de werkzaamheden zou elders plaatsvinden waarna het gehele gebouw over het IJ moest worden ingevaren.

In plaats daarvan voer vandaag het bijna geheel gerestaureerde Naco-pandje op een pomton terug naar de vertrouwde stek achter het Centraal Station, bijna op de dezelfde plek als waar het in 1919 gebouwd werd. Eigenaar Stadsherstel wil het bestemmen als een opstappunt voor de museumboot die onder andere de Hermitage, Artis en de Hortus zal aandoen, pal naast de nieuwe aanlandingsplaats van de pont naar Amsterdam Noord.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen